L'alcalde de Verges ja té data per declarar per l'acusació de delicte d'odi

L'acusen de fomentar animadversió cap a "la nació espanyola" i la Guàrdia Civil

L'alcalde de Verges, Ignasi Sabater (CUP), ja té data per anar a declarar al jutjat d'instrucció número 2 de la Bisbal d'Empordà. Ho haurà de fer arran de la denúncia de la fiscalia per una presumpte delicte d'incitació a l'odi contra la "nació espanyola" i la Guàrdia Civil. La fiscalia va formular la denúncia basant-se en l'atestat que va confeccionar el cos policial arran de les declaracions de Sabater sobre la punxada de rodes massiva que va patir el municipi el 4 d'octubre de l'any passat.

La demanda es basa en les afirmacions que el batlle va fer a diversos mitjans de comunicació on apuntava cap a la policia espanyola i la Guàrdia Civil com a possibles autors dels incidents, que van afectar més de 160 vehicles estacionats a la població. En aquest sentit, va afirmar que "de dia van uniformats i de nit descontrolats" i va atribuir la situació al fet d'haver-los impedit l'entrada amb tractors i jardineres el dia de la celebració del referèndum.

Els Mossos van investigar els fets però no van poder-ne determinar l'autoria i el jutjat, que ara ha citat a declarar l'alcalde, va acordar l'arxivament provisional de les actuacions per falta d'autor conegut.

Per la fiscalia, però, les declaracions podrien constituir un delicte d'incitació a l'odi, previst i penat a l'article 510 del Codi Penal, comès per la pertinença del cos a la "nació espanyola" i a la Guàrdia Civil.

Sabater ha declinat fer declaracions al respecte a l'espera de comparèixer als jutjats.

Més de 160 vehicles afectats

El municipi es va despertar aquell 4 d'octubre amb pràcticament tots els vehicles que hi havia estacionats al carrer amb les rodes punxades. Per intentar identificar-ne l'autor o autors, el consistori va demanar col·laboració ciutadana i, a través de les xarxes socials, va emplaçar a tots aquells que tinguessin càmeres de videovigilància a comunicar-ho per poder visionar les imatges dels punts on s'havien produït els incidents. Van presentar denúncia als Mossos i diversos tallers de la zona es van oferir a fer reparacions gratuïtes o més econòmiques.

Aquest no va ser l'únic municipi afectat per aquests actes vandàlics. Aquell mateix dia, a Girona n'hi van aparèixer una vintena, a Medinyà, 13; a Sarrià de Ter, 16 i a Llagostera, 5. En un comunicat, la CUP (la formació que governa al municipi) assegura que una setmana després, però, el jutjat de la Bisbal d'Empordà va arxivar el cas perquè no van poder identificar-ne l'autoria.