Càritas denuncia que el 91% de les insercions laborals són amb contractes temporals i precaris

Gairebé la meitat de les persones ateses a l'empresa Ecosol han trobat feina a l'empresa ordinària

La memòria del 2017 de Càritas Diocesana de Girona constata una realitat que l'entitat ha detectat els darrers anys, que potser les dades macroeconòmic indiquen que s'està deixant enrere la crisi però que això no es tradueix en una millora real de la situació de les persones més desfavorides. De fet, aquest darrer any han atès un 7% més d'usuaris, tot i que també relacionen l'increment amb una major implementació territorial que els ha permès arribar a més persones en risc d'exclusió social.

Càritas també alerta d'una situació de cronificació de la pobresa perquè el 60% dels usuaris fa més de 2 anys que han de recórrer a la xarxa de serveis vinculats a l'acció social. A més, segons un estudi intern que han fet, un terç de les persones ateses estan en situació de pobresa crònica mentre que un terç més tenen un "risc molt elevat" d'estar-ho.

Per això, una de les prioritats per a l'entitat és que els usuaris puguin accedir al mercat laboral ordinari perquè tenir feina és el punt de partida per sortir de la pobresa. En l'àmbit de la inserció sociolaboral han atès un total de 1.496 persones, 124 persones de les quals a través de l'empresa Ecosol. D'aquestes últimes, el 45% han acabat trobat una feina a l'empresa ordinària. "Aquest fet ja té molt valor perquè a l'empresa d'inserció s'hi poden estar de forma temporal entre un i tres anys", ha explicat Puigdevall.

La part negativa d'aquesta inserció, però, és que la majoria de les feines que troben els persones ateses als projectes laborals són precàries. En concret, segons revela la memòria, dels 543 contractes el 91% són temporals i el 89% al sector serveis. Com a conseqüència, l'entitat denuncia que la majoria d'aquestes feines tenen "poca estabilitat i retribució".

Puigdevall ha detallat que això provoca que, tot i trobar feina, molts dels usuaris continuïn necessitant suport de Càritas perquè no arriben a final de mes. Sobretot, subratlla, tenen problemes per accedir a l'habitatge perquè els sous no cobreixen les quotes del lloguer.

Situació irregular sobrevinguda

La memòria també reflexa un increment de l'11% (arribant a les 3.757 persones ateses) en l'àmbit del suport jurídic. Puigdevall ha detallat que és perquè la pèrdua d'un contracte laboral, encara que sigui precari, posa traves a la renovació de permisos per a les persones immigrades. Per aquest motiu, necessiten assessorament per evitar entrar en "situació irregular sobrevinguda".

Càritas Diocesana, sota el paraigua de Som Refugi, està treballant en un projecte per atendre els menors extutelats que dormen al carrer perquè no tenen recursos i presentaran properament una línia de treball que inclou un pis perquè tinguin un habitatge. També per atendre els sensesostre han reconvertit alguns dels pisos socials que tenien per convertir-los en llar per a aquestes persones.

En atenció a la infància i a la família l'increment ha estat del 17% en suport a l'escolaritat (983 usuaris) i del 18% en atenció a famílies amb menors (188). L'objectiu és reduir les possibles desigualtats per dificultats a l'hora d'accedir a, per exemple, activitats extraescolars.

Més dones que homes

La memòria també analitza el perfil de les persones ateses. La majoria són dones (el 57% davant el 42% d'homes). També hi ha un 28% d'infants i joves i un 12% de persones majors de 65 anys. L'estadística també revela que el 29% són persones soles, el 55% famílies amb fills i el 20% famílies monoparentals, mentre que també hi ha un 16% d'altres tipologies perquè, per exemple, conviuen amb persones que no són de la mateixa família però funcionen com a llar a efectes pràctics.

Entre els reptes de futur, l'entitat situa continuar impulsant l'economia social, ampliar la base de persones i empreses que col·laboren amb Càritas, sensibilitzar les empreses perquè ofereixin llocs de treball dignes i treballar per garantir el dret d'accés a un habitatge.

El Bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha posat en valor al xarxa de voluntaris de Càritas. Al llarg del 2017 han arribat als 2.772 voluntaris a les 51 Càritas repartides arreu de la diòcesi.