Envien al psiquiàtric durant 4 anys al piròman dels incendis de Sarrià de Ter

El processat, de 35 anys, seguirà un programa formatiu sobre riscos dels incendis

Els incendis van tenir lloc ara fa dos anys, entre els dies 22 de juny i 18 de juliol. En menys d'un mes, Carlos Bello va arribar a provocar quatre focs al mateix paratge de Sarrià de Ter, en una zona coneguda com a Can Salvatella. Per atiar les flames, el jove sempre feia servir un mateix mètode: llançava papers encesos sobre herbes o matolls, amb la intenció que el foc s'estengués ràpidament.

El primer dels focs que va provocar va tenir lloc pels voltants de les vuit del vespre del 22 de juny. L'acusat va calar foc amb un encenedor a uns retalls de paper, i després els va llançar sobre una zona poblada de vegetació de ribera i matolls. Les flames, però, no es van propagar perquè un veí que passava per la zona les va apagar ràpidament.

El mateix dia, i poca estona més tard, l'acusat va tornar a provocar un altre incendi. En aquest cas, les flames es van estendre i els Bombers van haver d'intervenir per apagar-lo. El foc no es va donar per extingit fins a les deu de la nit, i va calcinar 0,065 hectàrees de matoll i pollancres.

Els dos darrers focs van tenir lloc el 4 i el 18 de juliol. Tots els incendis van obligar a mobilitzar, de nou, els Bombers. En el darrer dels focs, però, agents rurals que estaven vigilant la zona van poder detenir Carlos Bello quan feia poca estona que havia llançat els papers envoltats en flames.

Pel delicte continuat d'incendi forestal, el jove s'enfrontava inicialment a cinc anys de tractament psiquiàtric. El fiscal li aplicava un eximent complert de responsabilitat criminal, perquè des de fa vuit anys un jutjat va declarar Carlos Bello incapaç 'per regir la seva persona i els seus béns', i des d'aleshores en tenen cura els seus pares.

Quatre anys i programa de reeducació

El cas s'instruïa per la via del jurat, però no ha estat necessari convocar el tribunal popular perquè les parts han arribat a un acord abans de la celebració del judici. El pacte, que s'ha ratificat avui a l'Audiència de Girona, imposa al processat quatre anys de tractament psiquiàtric i l'obliga a seguir un programa formatiu de reeducació sobre els riscos que suposen els incendis forestals.

A més, el jove també haurà de pagar 297,14 euros a la Direcció General de Prevenció i extinció d'incendis, que és el cost que va tenir la intervenció dels Bombers als diferents incendis. El fiscal de Medi Ambient i Habitatge de Girona, Enrique Barata, ha explicat que 'el jove ha reconegut els fets davant el tribunal' i ha precisat que el temps que duri el tractament dependrà de l'evolució de Bello.

'Es tracta d'una mesura de seguretat i no d'una pena; per tant, si el psiquiatra que en fa el seguiment decideix que en dos o tres anys ja s'han assolit els objectius, s'acabarà la mesura', ha conclòs Enrique Barata.