Creixen un 25% les multes per excés de velocitat a les carreteres gironines

De mitjana enxampen vuit infractors que fan servir el mòbil conduint

Prémer massa l'accelerador continua essent la infracció estrella a les comarques gironines. Quan no es respecta el límit, passar amb excés de velocitat per davant d'un radar, com a mínim, ja suposa una multa de 100 euros. I a mesura que la infracció és més flagrant, la sanció porta aparellada la pèrdua d'entre tres i sis punts del carnet.

Al llarg de l'any passat, a les comarques gironines, els Mossos d'Esquadra van arribar a interposar fins a un 25% més de denúncies per córrer massa. Totes elles, durant els 1.445 controls amb radars mòbils que es van fer a peu d'asfalt.

Durant l'estona que els radars van estar encesos, van passar-hi per davant 697.608 vehicles. I d'aquests, els aparells van caçar-ne 36.681 que no respectaven els límits de velocitat. Unes infraccions que es van traduir en denúncies contra els conductors.

En comparació amb el 2016, en són 7.344 més (aleshores, la xifra va situar-se en 29.337). L'increment de denúncies, però, encara és més significatiu si es té en compte que, ara fa dos anys, els Mossos d'Esquadra van muntar més controls de velocitat (1.761) i que molts més vehicles van passar per davant dels radars (868.040).

Mòbil al volant

A la demarcació, i cada cop més, una infracció que va a l'alça és parlar amb el mòbil a les mans o bé teclejar-lo mentre s'està al volant. De fet, durant el 2017, els Mossos d'Esquadra van interposar 2.819 denúncies per aquest motiu.

Aquí, d'un any per l'altre, l'increment no és tan significatiu (al 2016 van ser-ne 2.784). Però sí que crida l'atenció que aquestes denúncies ja superin les que els agents de Trànsit han posat per alcoholèmies (que tradicionalment, en número, solien anar per darrere les de velocitat).

L'any passat, a les comarques gironines, els Mossos van denunciar 2.435 conductors que havien agafat el cotxe amb alguna copa de més. De mitjana són un 5% de tots aquells que van passar per un control i a qui la policia va aturar per fer-los bufar l'alcoholímetre. Un percentatge que es manté invariable en comparació amb el 2016.

De totes les alcoholèmies, 422 van ser penals. És a dir, que en aquests casos els infractors van superar el límit de 0,60 mg/l i van acabar als jutjats, d'on van sortir-ne amb una condemna sota el braç.

586 conductors drogats

A més, durant el 2017, els Mossos de Trànsit també van enxampar 586 conductors que van agafar el volant després d'ingerir drogues (sobretot, marihuana i cocaïna). En aquest cas, són un 70% de tots aquells a qui la policia va fer el drogotest (842).

El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Josep Milan, explica però que al darrere d'aquest percentatge tan elevat hi ha una explicació. "A diferència dels controls d'alcoholèmia, en aquest cas els agents escullen més les persones a qui se'ls fa el drogotest; per exemple, perquè veuen que tenen els ulls vermellosos i hi ha indicis que poden haver consumit estupefaents", concreta.

Un 30% menys

De l'estadística de Trànsit, una dada que sí que millora d'un any per l'altre són les denúncies per conduir sense cinturó o bé no dur els sistemes de retenció infantil adequats. Aquí, el descens ha estat de fins al 30% (passant de les 2.440 del 2016 a les 1.690 de l'any passat).

El comissari, però, lamenta que continuen essent massa els conductors que no fan ús dels sistemes de seguretat. "Encara és sorprenent que hi hagi gent que no es posi el cinturó; cosa que no s'acaba d'entendre perquè els vehicles ara t'avisen, però tot i això hi ha qui el corda i se'l fa passar per darrere", precisa Milan. A més, el comissari insisteix en què cal dur els menors amb la cadireta adequada, perquè sinó, en cas de col·lisió, poden sortir "disparats" del vehicle.

1.379 delictes

L'estadística de trànsit dels Mossos d'Esquadra a les comarques gironines també inclou altres dades. Durant el 2017, els agents van denunciar 1.379 conductors per haver comès delictes contra la seguretat viària.

Dins aquest paquet s'hi inclouen, per exemple, les alcoholèmies penals, les conduccions temeràries (79) o aquells infractors que van agafar un cotxe sense tenir permís (353). Bé perquè no se l'havien tret mai, bé perquè un jutge els hi havia estripat el carnet. A més, els agents també van caçar 172 conductors que havien esgotat tot el saldo de punts i que, tot i això, continuaven sortint a la carretera.

La prevenció, clau

El cap de la Regió Policial subratlla que, a l'hora de combatre les infraccions al volant, la prevenció és clau. D'aquí la importància de les campanyes del Servei Català de Trànsit (SCT) i de les xerrades que el cos fa a diferents col·lectius per canviar consciències i actituds. "Només amb policies a la carretera i posant multes, no s'eviten els accidents", explica el comissari Josep Milan.

De fet, assegura que els controls de radar a les carreteres estan "malentesos" per part dels conductors, que es pensen que els Mossos els fan amb ànim de sancionar. "En realitat, allò que fan és reduir les velocitats mitjanes i que la conducció sigui més segura; a més, en cas d'accident, si no es va tan ràpid, també es redueix la gravetat de les lesions", precisa.

Milan també posa com a exemple els controls d'alcoholèmia i drogues. En aquest cas, quan es munten a prop de zones d'oci, explica que també serveixen per dissuadir aquells qui han begut o consumit estupefaents i que pensaven agafar el cotxe. "Com que s'avisen entre uns i altres de la presència dels agents, evitem que molts d'ells surtin a la carretera i es quedin a l'aparcament", conclou.