El museu de joies i el projecte hoteler de la Fortalesa a Sant Julià de Ramis obrirà el juny

El xef Jordi Cruz, amb tres estrelles Michelin, és el director gastronòmic dels dos restaurants

L'antic castell fortí de Sant Julià de Ramis (Gironès) obrirà portes a mitjans de juny convertit en La Fortalesa, un projecte museístic i hoteler que neix de la mà de l'empresa familiar barcelonina D'OR Joiers. Des que l'any 2002 van comprar aquest edifici, declarat BCIN, han invertit 14 milions d'euros (MEUR) per adequar l'espai. D'una banda, compta amb el D'Or Museum, un museu de joiera i art de prop de 6.000 metres quadrats repartits en tres plantes on es vol "dignificar" la feina dels artesans a Catalunya i donar a conèixer el "món complex" de les joies i les pedres precioses, segons ha explicat el seu impulsor, Ramón López.
 
De l'altra, inclou el Sants Metges Hotel de cinc estrelles amb quinze habitacions, una zona d'spa i piscina i un heliport. Al capdavant de l'oferta gastronòmica dels dos restaurants (museu i hotel) hi ha el xef Jordi Cruz, amb tres estrelles Michelin, on fusionarà la cuina tradicional amb accent gironí amb l'avantguarda. Amb la posada en marxa de l'activitat es contractaran unes seixanta persones.
El projecte s'ha donat a conèixer aquest divendres a les mateixes instal·lacions. "Les gemmes i les pedres precioses són el fil conductor de La Fortalesa" on es fusionen diferents elements com ara "la cultura, el turisme, l'art, les joies, la gastronomia i molt especialment el patrimoni", ha explicat la directora de comunicació, Neus Vila.

Una de les peces clau és el D'Or Museum, un museu de joieria i art que vol ser un homenatge a la feina dels artesans a Catalunya i donar a conèixer el "món complex" de les joies i les pedres precioses. El propietari i impulsor del projecte, Ramón López, ha subratllat que no hi ha cap més museu d'aquestes característiques a Catalunya. L'espai, que inclou tres plantes, no fa un recorregut cronològic de la història de la joieria sinó que inclou disset sales que expliquen l'art de la joieria, orfebreria, gemmologia, argenteria i art contemporani.

Són propostes que van des del Modernisme, passant per les avantguardes de la segona meitat del segle XX i les corrents més actuals, amb noms com Amador Braojos i Elsa Peretti. I entre les exposicions temporals que s'estan preparant, hi ha una sala dedicada a l'univers de l'escultor Apel·les Fenosa i una altra amb una selecció de peces del polifacètic Josep Maria Subirachs, autor de la façana de la Passió de la Sagrada Família. Algunes de les col·leccions i peces que s'exposaran en el museu són fruit de la col·laboració de particulars i també del Col·legi Oficial de Joiers, d'Orfebres, Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORG).

El museu també inclou un espai per a actes i esdeveniments, un auditori a sota d'una cúpula i un restaurant cafeteria.

Un espai dedicat a l'estrambotisme de Quim Hereu

En un edifici nou, ubicat a mig camí del fossat del Castell, s'ha construït l'Espai Quim Hereu, l'artista gironí impulsor del moviment de l'"estrambotisme" que fusiona el "seny i la rauxa". Hereu ha instal·lat el seu taller i mostrarà als visitants com és el seu procés creatiu. També hi ha un espai d'exposicions, amb dos dels seus grans murals, i una part de la seva obra. Per altra banda, també hi ha cinc estudis per a artistes emergents que es presentarà més endavant.

La proposta hotelera amb la cuina de Jordi Cruz

El Sants Metges Hotel, de cinc estrelles, compta amb quinze habitacions, una zona de piscina i spa i un heliport. També inclou un restaurant gastronòmic, situat a la part mes alta i amb vistes de 360 graus, que dirigirà el mediàtic xef Jordi Cruz, amb tres estrelles Michelin. Segons ha explicat, el que s'ha fet ha estat "traslladar" la manera de fer de l'A Tempo que tenia a Barcelona amb el grup ABaC i fusionar la cuina tradicional amb les noves avantguardes i la innovació. "Serà una cuina pensada per a tothom, tradicional catalana i molt gironina, basada també en un treball de recerca", ha afirmat el xef. També ha avançat que s'oferirà un únic menú i que serà un "show-cooking" on els cuiners faran de cambrers i elaboraran el 80% dels plats davant dels comensals.

Una restauració "respectuosa" amb l'entorn

El projecte arquitectònic l'ha dirigit Josep Fuses i el seu estudi Fuses & Viader. El mateix arquitecte ha assegurat que convertir aquest espai en La Fortalesa ha estat un "encàrrec atípic i fascinant". A banda d'explicar que es tracta d'un fortí militar basat en el model francès del segle XIX, "enterrades" i allunyades de la ciutat, ha destacat que el que s'ha fet sobretot ha estat mantenir i conservar al màxim els seus trets distintius, com ara el fossar, les galeries subterrànies i la "triple caponera". A tall d'exemple, ha explicat que la piscina té una part allargada aprofitant l'espai de l'antiga sèquia.
 
Per altra banda, s'han col·locat cobertes vegetals a les noves construccions per reduir el seu impacte ambiental.

La Fortalesa inclou una superfície de més de 8.700 metres quadrats, dels quals 5.900 es corresponen al museu i els més de 2.800 metres quadrats restants són del projecte hoteler. La inversió per condicionar l'espai ha estat d'uns 14 milions d'euros. La seva posada en marxa, a mitjans de juny, comportarà la contractació d'unes seixanta persones.

Les entrades del museu costaran 10 euros de tarifa general amb tarifes reduïdes 5 euros. Pel que fa a l'hotel, les habitacions costaran entre 300 i 400 euros la nit incloent esmorzar.