La UGT denuncia que el sector carni gironí concentra 1.600 falsos autònoms i que cobren la meitat

El sindicat engega una ofensiva a les empreses per fer aflorar els fraus

La UGT denuncia que la problemàtica dels falsos autònoms a la indústria càrnia de la demarcació va a més. El sindicat calcula que, a dia d'avui, un de cada quatre treballadors del sector –també inclou escorxadors d'aus i conills- es troben en aquesta situació "degradada". La UGT hi posa xifres, i assegura que 1.600 dels 6.000 empleats de les càrnies gironines són falsos autònoms.

"Es tracta d'una pràctica estesa i fraudulenta", concreta la secretària de Formació i Igualtat de la UGT-FICA a Catalunya, Ester Espigares. Sovint, a aquests empleats se'ls obliga a donar-se d'alta a una cooperativa, i a fer-se autònoms per entrar-hi, si volen treballar en una càrnia. Però un cop a dins, les condicions laborals els venen imposades.
La UGT critica que els falsos autònoms arriben a cobrar fins la meitat del salari que percep un treballador que forma part de la plantilla. Entre d'altres, perquè han de pagar-se les eines de treball (els ganivets) i són ells qui s'han de donar d'alta a la Seguretat Social. "A més, arriben a treballar un 25% més de jornada i tenen pitjors condicions a nivell de prevenció de riscos laborals", concreta Espigares.

El sindicat subratlla que, tot i que les càrnies poden contractar a través de cooperatives, allò que falla es la manera com aquestes últimes funcionen. De fet, Buil calcula que arreu de Catalunya, només "el 10%" de la quarantena de cooperatives que hi ha donades d'alta "compleixen la llei".

Taula de negociació amb la patronal

El sindicat explica que, ara fa un any i mig, la Generalitat va modificar la Llei de Cooperatives. I que entre d'altres, les que hi ha a Catalunya estan obligades "com a mínim" a aplicar el conveni del sector on treballen (en aquest cas, el carni), equiparar sous amb els de la plantilla, publicar els seus estatuts o celebrar assemblees amb els socis.

"Quan veiem que això no passa, i que els falsos autònoms cobren molt menys del què hauria de ser, ens trobem davant d'un frau", subratlla Alícia Buil. Per això, fa temps que el sindicat UGT reclama a la Generalitat que convoqui una taula de negociació amb la patronal per tractar la problemàtica. La reunió, però, no arriba. "Ens trobem que a l'altra banda no s'hi vol asseure ningú", critica el secretari general de la UGT a les comarques gironines, Xavier Casas.

Davant d'això, el sindicat assegura que no li queda cap més sortida que portar els casos davant la Inspecció de Treball. A més, el sindicat també subratlla que els falsos autònoms queden desemparats, perquè la seva situació no els permet tenir representació a l'empresa. Per això, la UGT ha decidit donar-los cobertura per ajudar a "eradicar aquesta xacra", precisa Casas.

"No podem permetre que continuï aquest frau", explica Buil. I hi afegeix: "No volem sancions milionàries, sinó simplement que compleixin amb la llei; però si la patronal no s'avé a negociar, no ens queda cap altre sortida".

A les comarques gironines, la UGT ja ha aconseguit que Treball proposi sancionar amb 800.000 euros la càrnia Terfrisa de Vilamalla (Alt Empordà). Aquí, més de la meitat de la plantilla -175 dels 269 treballadors- eren falsos autònoms.

A més, el sindicat també ha interposat dues denúncies més davant la Inspecció de Treball per aquest motiu, i està pendent que es resolguin. La secretària del sector d'Alimentació no ha volgut desvetllar els noms, perquè el procés encara està obert, però sí que ha avançat que una de les empreses és una càrnia "molt significativa" de la demarcació.