CCOO i UGT criden a un Primer de Maig ''feminista'' i amb ''l'economia a la UCI''

Els sindicats alerten que els sous han baixat un 12% al llarg dels darrers deu anys

Els dos sindicats majoritaris asseguren que aquest Primer de Maig ha de servir per agrupar en una sola mobilització totes les protestes dels darrers mesos. Sobretot, subratllen, tindrà un caràcter "marcadament feminista". No només per les desigualtats laborals que arrosseguen les dones i el camí que va encetar la vaga d'aquest últim 8 de març, sinó també per la recent sentència de 'La Manada'.

"El panorama per a les dones està absolutament degradat, i aquesta resolució n'és un nou exemple", ha critica el secretari general de la UGT, Xavier Casas. "La sentència és un clar pas enrere i va en contra de la sensibilitat social; en cap cas s'hauria d'haver aplicat una certa impunitat com ha passat", hi ha afegit per la seva banda el seu homòleg a CCOO.

Els sindicats subratllen que la "bretxa" entre homes i dones al món laboral continua essent "intolerable i brutal". De fet, Casas ho ha exemplificat dient que "en el 92% dels municipis gironins" l'atur femení és més elevat que el masculí i que tres de cada quatre contractes a temps parcial que es fan a la demarcació són a dones.

Els salaris, fins a un 12% més baixos

A més de la igualtat, la manifestació del Primer de Maig també reclamarà millor ocupació i salaris més alts. Per a CCOO i la UGT, la sortida de la crisi és fictícia, perquè durant la darrera dècada, si bé la demarcació ha guanyat 23.000 treballadors, al territori els sous han arribat a baixar entre un 11 i un 12% de mitjana.

"Això fa que hagi nascut una nova classe social, la dels treballadors empobrits", ha dit Xavier Casas. Un col·lectiu que a la demarcació ja suma 50.000 empleats "que han vist degradades les seves condicions laborals" i que han de "sobreviure amb menys de 660 euros al mes", explica el secretari de la UGT. I hi afegeix: "L'atur ha mutat en una ocupació precària".

Per revertir aquesta situació, els dos sindicats reclamen que les revisions dels convenis col·lectius incloguin una clàusula de revisió salarial. "Però ens trobem amb què és pràcticament impossible pactar aquests increments", ha dit Casas. Per la seva banda, Bartomeu Compte ha precisat que això sí s'ha assolit al sector del comerç, però que molts altres convenis –com el del metall- continuen encallats. I ja ha anunciat que, en els propers mesos, el sindicat intensificarà les protestes per aquest motiu.

"Economia malalta"

Xavier Casas assegura que l'economia de la demarcació està "malalta" i ha ingressat "a la UCI", perquè als salaris baixos i a l'augment de contractes per dies (i fins i tot, per hores) s'hi han d'afegir "les pensions de merda". Precisament, aquest serà un altre dels pilars que centrarà la manifestació del Primer de Maig a la ciutat.

Tant CCOO com la UGT també han criticat "la manca de delicadesa de la patronal amb la seguretat dels treballadors", exemplificada amb l'increment d'accidents laborals. De fet, per fer palesa la problemàtica, Bartomeu Compte ha dit que de les 4.000 consultes que rep el sindicat al llarg de l'any, actualment "una de cada tres ja fa referència a situacions de sinistralitat laboral o bé a les pensions".

De la plaça Independència a la del Vi

La manifestació del Primer de Maig, sota el lema 'Ara ens toca a nosaltres', sortirà a les dotze del migdia de la plaça Independència i seguirà el mateix recorregut que altres anys. Enfilarà Jaume I, passarà per Pompeu Fabra, plaça Catalunya i, des d'allà, arribarà a la plaça del Vi (on es faran els parlaments).

Per acabar, Xavier Casas ha tingut un record per a l'exsecretària general del sindicat a comarques gironines i consellera destituïda Dolors Bassa, empresonada a Alcalá-Meco. "De ben segur aquest Primer de Maig ella estaria a la plaça del Vi però no hi podrà ser per aquesta democràcia en minúscules que tenim", ha conclòs.