La Gala Literària del Ripollès guardona 27 infants i joves

Hi van participar 113 treballs

El Consell Comarcal del Ripollès ha celebrat, amb molt bona acollida per part dels assistents, la Gala literària del Ripollès. Ha estat el segon any que el lliurament dels Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú es vestia de llarg amb aquest format més lluït, amb recitals i música en directe, parlaments protocol·laris i un atrezzo que no va deixar ningú indiferent. Tot plegat, en el marc de l’Església de Sant Pere, de Ripoll, bé cultural d’interès local.

En el seu discurs el president, Joan Manso, ha defensat aquest certamen com un element per defensar la llengua catalana i l’arrelament al Ripollès, tot lloant la figura del pedagog i activista cultural de Ribes de Freser, Joan Triadú. També ha remarcat l’esforç del Consell Comarcal del Ripollès per organitzar aquest esdeveniment que pretén ser un referent cultural de la comarca, amb més gran format en comparació amb el lliurament protocol·lari de premis que es feia fins fa dos anys a la sala de plens de la institució. Manso també ha recalcat el valor que té publicar les obres guanyadores en un llibret commemoratiu, una iniciativa que es va recuperar l’any passat, després de temps sense fer-se. El llibret es pot consultar digitalment al web www.ripolles.cat/cultura.

Per personificar el llegat de Joan Triadú, enguany la gala ha gaudit de la presència de la seva filla, Teresa Triadú. En la intervenció va recordar com d’especial era per al seu pare la visita anual al Ripollès, en el marc del lliurament de premis d’aquest certamen. En aquest sentit, va rememorar la tasca de Triadú en el manteniment dels jocs florals, una activitat ben viva a moltes escoles catalanes, incloent-hi aquella on ella mateixa treballa.

La gala ha transcorregut al ritme de les actuacions musicals de la banda de jazz i swing After all, que s’han anat intercalant amb el lliurament dels premis de les diferents modalitats i categories i el recital de les obres mereixedores del primer premi de cada cas, amb les veus de l’escriptor Ramon Alabau i de la historiadora Roser Capdevila. Aquesta fórmula ha aportat un aire àgil alhora que complet a la vetllada.

Tant Manso com Triadú han format part de la llarga llista de personalitats encarregades de lliurar els 27 premis, consistents en lots de llibre i, per als vencedors absoluts, un trofeu format per les lletres JT, de Joan Triadú, novetat d’enguany. Les altres persones encarregades de lliurar premis han estat els consellers comarcals Dolors Cambras, d’Ensenyament, i Josep Estragués, de Cultura, l’alcalde de Ripoll i diputat Jordi Munell, la directora del Servei educatiu del Ripollès i regidora d’Ensenyament de l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, Montse Tallant, i tots els membres del jurat: Gemma Arimany, Montse Guix, Jeroni Marín, M. Carme Llagostera, Maria Cortacans, Cèlia Forment, Montse Maestre i Laura Dalmau.

La gala va acabar amb l’entrega d’un obsequi també als membres del jurat, la tradicional foto de família i un aperitiu a un lateral de l’església de Sant Pere, amenitzat amb la música de la banda After all.

113 treballs participants

Els premis Joan Triadú estan oberts a tots els estudiants de la comarca des de tercer d’educació primària (vuit anys) fins a segon de batxillerat (divuit anys), incloent-hi educació especial. Una novetat d’enguany ha estat que, per valoritzar el patrimoni natural de la comarca i fer encara més nostrats els premis, s’ha volgut anomenar les diferents categories amb noms de muntanyes emblemàtiques. Així, tercer i quart d’educació primària conformen la categoria Taga, cinquè i sisè donen lloc a la Balandrau, primer i segon d’ESO configuren la Bastiments i, així fins a arribar al cim més alt del Ripollès, el Puigmal, que es correspon a tercer i quart d’ESO i al batxillerat. En cada categoria s’ha pogut participar en la modalitat de prosa o bé la de poesia. A més, s’han mantingut les distincions especials per a tots aquells alumnes del centre d’educació especial Ramon Suriñach que hi han participat. En aquesta edició s’hi han presentat 113 obres: 32 de la categoria Taga, 37 de la Balandrau, 19 de la Bastiments, 22 de la Puigmal 22 i 3 de l’especial.

Les obres participants, com és habitual, podien atendre’s a una temàtica concreta proposada pel Consell Comarcal del Ripollès a les bases. Amb la voluntat de reforçar l’autoestima del territori i fomentar l’arrelament de joves i infants, aquesta vegada el tema proposat ha estat “Viure al Ripollès m’agrada”. Cada any, la participació d’obres s’ha vehiculat a través de les escoles. Però, enguany, per primera vegada, s’ha permès també la presentació per lliure sempre que es tractés d’alumnes de centres d’ensenyament de la comarca.

La Gala literària del Ripollès ha estat una iniciativa de les àrees de Presidència i de Cultura del Consell Comarcal del Ripollès i s’ha organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Ripoll, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, Hostesa, Kàterings Torre del Coll, Autocars Mir, Teisa i la Fundació MAP, que ha cedit el mobiliari de la gala, elaborat amb materials reciclats per la marca Transformart.

Els premiats

TAGA

Poesia:

El meu Carrer Amina Hernandez Torrellas – Escola Tomàs Raguer

Pensament Jan Parramon Muñoz – Escola Joan Maragall

El Ripollès Abril Roma Sala – Escola Joan Maragall

Prosa:

Lluna de Sang- Aina Vila i Pradhan – Escola Doctor Robert

 Els nens i l’arc de Sant Martí  - Íngrid Hernando Alcalde – Escola Pirineu

La balena veu un Guèiser – Lia Estrach i Cros – Escola Doctor Robert

BALANDRAU

Poesia:

Estrelles - Marta Luceño Camps – Escola Vedruna

Com seran els ulls del Nadó? - Aïnara Lucas Grau – Escola Tomàs Raguer

L’Hora de l’avi - Miquel Povedano Morer - Escola Mare de Déu de Núria

Prosa:

Què hi ha més enllà?  Jana Comellas i Pau - Escola Doctor Robert

Molts anys de vida - Arnau Garrigós José - Escola Mare de Déu de Núria

Seguint el camí - Abril Lalaux i Roger - Escola Doctor Robert

BASTIMENTS

Poesia:

El despertar – Júlia Molina Ribó - INS Abat Oliba

Adolescència - Teresa Alegre Busquet – Escola Vedruna

La Figuera – Anna Graboleda Frias - INS Abat Oliba

Prosa:

Els malsons - Aina Batlle Parramon - INS Abat Oliba

 Després de la llum – Laia Pujals Escuer - INS Abat Oliba

L’home del tren - Lena Braun Cortés  - INS Abat Oliba

PUIGMAL

Poesia:

Blanca mel  - Lucy Júdez Tallón  - INS Abat Oliba 

Anar enlloc - Fiona Pinar  BatallaINS Abat Oliba 

Mai princesa – Dana Fontanet Roma- INS Abat Oliba

Prosa:

Una plaer amagat – Roger Esteras Carbonell - INS Abat Oliba 

 La tortuga i la llebre – Núria Garcia Pinilla- INS Abat Oliba 

Cartes des de la presó – Martina Garciapons Català – SI Germans Vila Riera

DISTINCIONS ESPECIALS – Centre d’educació especial Ramon Suriñach

Viure a Ripoll és molt divertit - Raül Gómez

La Festa Major de Ripoll - Laia Roo

El meu poble -  Isabella Serra