Els cinc càrrecs electes del Ripollès investigats pel 8-N es neguen a declarar

Els dos regidors de la CUP s'han quedat fora del jutjat per seguir fent "desobediència pacífica"

A tres quarts d'una, els regidors electes del Ripollès han entrat als jutjats de Ripoll acompanyats del seu advocat. Han acudit així a la citació del Jutjat d'Instrucció 1 per un suposat delicte de desordres públics per la seva participació el 8-N de l'any passat al tall del Coll d'Ares durant la vaga general. Les dues alcaldesses de Vallfogona i Pardines, Carme Freixa i Núria Pérez, i el regidor de Ripoll Roger Bosch s'han acollit al dret a no declarar.

El lletrat Joan Boix, que exerceix la seva defensa, ha explicat mitja hora després que consideren que aquell dia no van cometre cap delicte i que per això ja han presentat l'escrit per demanar el sobreseïment de la causa. "No hi ha cap element" que indiqui que hi va haver "violència, desordres públics ni coaccions", ha assenyalat Boix. I ha afegit que en el mateix atestat que els Mossos d'Esquadra van presentar als jutjats es parla d'una "trobada festiva i lúdica" i apareix la paraula "pícnic".

Els regidors cupaires planten el jutge

Els dos regidors de la CUP que també estaven citats a declarar, Santi Llagostera i Mariona Baraldés, de Ripoll i Campdevànol respectivament, han optat per plantar el jutge i s'han quedat a fora. Allà han rebut l'escalf de més de 350 persones que s'han concentrat per donar-los suport i amb crits de "no esteu sols" i "ho tornaria a fer".

Baraldés ha exposat els motius pels quals han pres aquesta decisió davant de tota la gent reunida. "Hem decidit no declarar perquè creiem en la desobediència pacífica i perquè vam participar en una vaga legal i legítima i no hi hem de fer res aquí dintre", ha afirmat. La regidora també ha explicat que emmarquen aquestes citacions judicials en l'"embat repressiu" d'aquells que volen "infundar la por". I ha agraït tots els suports rebuts en els últims dies tot dient que "tota part negra també té una part blanca, que sou vosaltres i que ens fa pensar que això no ho para ni Déu i que estarem dempeus".

Entre els assistents hi havia el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Lluc Salellas, que precisament ahir també va haver de declarar als jutjats de Santa Coloma de Farners pel tall de l'autopista a Riudellots el 8-N. Salellas, que també és regidor a Girona, ha advertit que "la repressió no els farà callar" i que l'estat espanyol "mai aconseguirà un pas enrere". També ha explicat que han volgut donar suport als companys electes perquè entenen que "la mobilització és l'únic camí per aconseguir la República catalana".

I en representació d'ERC, el secretari de política municipal, Marc Sanglas, ha defensat també la feina dels alcaldes i càrrecs electes tot dient que "no cauran en les provocacions i en els intents de voler fer por" i que estan convençuts que "no han fet res dolent".

Regidors i diputats gironins assisteixen a la concentració

A les dotze del migdia, unes 350 persones s'han concentrat davant dels jutjats de Ripoll amb cartells de 'llibertat', 'tots som CDR' i pancartes amb missatges com 'Nosaltres també hi érem, no tenim por' i 'A més repressió, més solidaritat, no esteu sols'. Entre ells hi havia regidors i alcaldes de diferents punts de la demarcació, com ara Llívia, Santa Pau, Fontcoberta, la Vall d'en Bas i una representació nombrosa de pobles del Ripollès, així com el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joan Manso, que han volgut donar suport als investigats.

També hi havia diputats, com la cupaire Natàlia Sànchez i Magda Casamitjana (ERC), entre d'altres. L'alcalde de Ripoll i diputat del PDeCAT, Jordi Munell, ha explicat que ha volgut donar suport als càrrecs electes investigats perquè el que van fer el 8-N forma part dels drets individuals i fonamentals, com és el dret a manifestar-se i la llibertat d'expressió. Uns drets, ha conclòs, que "no tenen colors polítics" i que cal defensar.

La concentració, que ha obligat a tallar la carretera, ha finalitzat cap a les dues del migdia amb el cant d'Els Segadors.