Mig miler d'estudiants es concentren al centre de Girona

L'aturada ha buidat les aules de la UdG durant tot el matí

La vaga del 26 d'abril ha aconseguit buidar les aules de la UdG a primera hora del matí però només ha reunit mig miler de persones a la manifestació que s'ha fet pel centre de Girona. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha convocat aquesta mobilització per demanar una reducció de les taxes, més igualtat de gènere i l'activació de protocols contra les agressions masclistes o actituds LGTBI-fòbiques.

Ha estat a partir de les dotze del migdia quan els convocants han començat dues marxes diferents que han coincidit a la delegació de la Generalitat. D'una banda els estudiants de secundària que s'han concentrat a l'entorn de la biblioteca Carles Rahola, i de l'altra els universitaris ho han fet a la facultat de Medicina i Infermeria.

Les dues capçaleres s'han trobat al cap de mitja hora davant de la delegació del Govern. Allà, s'ha desplegat una pancarta on s'hi podia llegir 'Lluitem i construïm l'educació que volem'. Després, entre crits en contra de les polítiques educatives els concentrats s'han desplaçat cap a la subdelegació del govern espanyol, on s'ha llegit un manifest que ha fet evident les exigències dels estudiants.

Enmig de crits com "Som estudiants, no una mercaderia" o "aquests preus no són públics", el mig miler de concentrats han acabat l'acte amb el cant d'Els Segadors. Aquest migdia s'ha convocat un dinar popular i una sessió de cinema.

Baixada de taxes

La portaveu del SEPC a Girona, Samanta Figueredo, ha explicat que la reducció de les taxes en un 30% ha de ser el "primer pas" per "assolir la gratuïtat de la universitat". Figueredo també ha exigit una formació en català "com a model d'èxit i de cohesió social".

Una altra de les línies de la reivindicació ha estat la igualtat de gènere. La portaveu destaca que "hi ha un problema" ja que, malgrat que les dones representen un 60% dels universitaris, el 80% dels catedràtics són homes. Un percentatge encara més "ridícul" es troba en el personal directiu, on el nombre de dones és d'un 2%.

El tercer eix de les demandes ha estat la creació de protocols "a tots els instituts i universitats" per lluitar contra agressions masclistes i LGTBI-fòbiques. La reclamació ha coincidit amb la celebració del dia per la visibilitat lèsbica.

El SEPC comparteix les dades de seguiment de la vaga que ha facilitat la UdG. En el cas d'Infermeria i Medicina s'han fet "piquets informatius" ja que, segons Figueredo, "el degà s'hi va posar molt en contra i volíem evitar conflictes".