Girona demostra que controlar els escombriaires amb GPS ha millorat la neteja viària a la ciutat

Tres de cada quatre inspeccions fetes al 2017 van concloure que els carrers s'havien escombrat bé

L'Ajuntament de Girona ha tret xifres per demostrar que controlar els escombriaires amb GPS ha millorat la qualitat de la neteja viària a la ciutat. L'informe encarregat per l'Ajuntament avalua quina és la qualitat de la neteja viària a la ciutat, que presta l'empresa 'Girona + Neta'. Segons recull el document, al llarg de l'any passat es van fer 506 inspeccions en diferents carrers després que hi passessin els escombriaires per avaluar si el servei s'havia fet com tocava.

De mitjana, en el 74,6% dels casos es va concloure que l'escombrada era satisfactòria. És a dir, en tres de cada quatre inspeccions. La resta, fins arribar al total, es divideixen en no satisfactòries (12,8%), deficients (4,7%) o inacceptables (7,9%). L'informe també recull que aquells barris on més es nota que hi han passat els escombriaires són els del centre, l'Eixample i els que es troben al nord, a l'oest i al sud de la ciutat.

El vicealcalde de Sostenibilitat i Medi Ambient ha volgut posar de relleu, però, que la qualitat de la neteja viària s'ha incrementat substancialment d'ençà de finals d'any. De fet, al mes de desembre, pràcticament totes les inspeccions que es van fer en carrers de la ciutat –en concret, el 95%- van concloure que la neteja havia estat satisfactòria.

Per a Eduard Berloso, entre d'altres, és "evident" que el control amb GPS als treballadors de 'Girona + eta' ha tingut "influència" en aquesta millora (perquè els dispositius es van implantar al novembre). El vicealcalde assegura que, tot i les reticències de la plantilla, els dispositius han vingut per quedar-se. Sobretot, perquè són un sistema efectiu que permet que els veïns puguin saber "en temps real" quan és que els escombriaires passen a netejar-los el carrer.

A l'escombra

Berloso, però, també diu que l'Ajuntament s'obre a permetre que els treballadors de 'Girona + Neta' portin el GPS en altres llocs que no sigui a la butxaca. Per exemple, a l'escombra. "Allò que volem és que el ciutadà tingui informació que li permeti saber quan és que es fa la neteja, i que això quedi garantit", ha precisat el vicealcalde.

El vicealcalde, però, també ha volgut deixar clar que l'ús del dispositiu de seguiment no és exclusiu per als treballadors de 'Girona + Neta', perquè a la ciutat els agents cívics i els ambientals també el porten al damunt. "I no hi ha cap problema", ha afegit.

L'informe sobre la neteja viària a Girona no només recull dades sobre la qualitat del servei. També inclou una enquesta ciutadana on, aquí, són els gironins els qui avaluen si estan satisfets amb l'estat dels carrers. De mitjana, els enquestats –se'n van entrevistar 400 per telèfon- atorguen una nota de 6,3 sobre 10.

Més reciclatge gràcies al porta a porta

El vicealcalde ha donat a conèixer els resultats de l'informe durant la presentació de la memòria 2017 de l'Àrea de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació i Cooperació. El balanç, entre d'altres, recull que al llarg de l'any passat els gironins van generar 42.656 tones d'escombraries.

Són més residus que al 2016 (d'1,6 quilos per habitant i dia es va passar a 1,8) però en paral·lel, els gironins també van reciclar més. Al llarg del 2017, el percentatge de recollida selectiva a la ciutat va millorar més d'un punt (passant del 47,19 al 48,75%).

En part, això és gràcies a l'augment de la recollida comercial de cartró, el nou sistema que es va implantar per a envasos i fracció orgànica als restaurants del Barri Vell i el Mercadal, i la implantació del porta a porta a la Vall de Sant Daniel. Eduard Berloso ja ha avançat que al setembre s'estendrà el porta a porta a la pujada de la Torrassa i a Campdorà i que, abans que acabi el mandat, també es durà a terme al barri de Montjuïc.