Millo busca la manera de denunciar Madrenas per incitació a l'odi a través de la plaça U d'Octubre

El delegat del govern espanyol ha encarregat un informe jurídic a l'advocacia de l'Estat

El delegat del Govern espanyol a Girona, Enric Millo, ha demanat un informe a l'advocacia de l'Estat per saber si la placa commemorativa que s'ha instal·lat a la plaça de l'U d'Octubre de Girona s'ajusta a la legalitat i, si cal, emprendre "accions legals". La placa compta amb un escrit en quatre idiomes que diu literalment: "Durant el referèndum de l’U d’Octubre de 2017, la ciutadania de Girona va patir la brutal agressió de les forces de seguretat espanyoles quan exercia de forma lliure i pacífica el seu dret de vot. Aquesta plaça vol deixar testimoni d’admiració, memòria i record del digne comportament del poble i del seu coratge".

Per a Millo, el text no s'ajusta a la realitat i construeix un "relat que és mentida". En aquest sentit, ha recordat que molts d'aquests fets estan en mans de la Justícia i que haurà de ser un jutge qui determini com van succeir.

Millo diu que canviar el nom ja va ser una decisió "política equivocada" però assegura que ara s'ha fet un pas més enllà. "Al meu entendre es manipula i es tergiversa la realitat i, fins i tot, es genera odi", ha dit, tot afegint que "el que s'està fent és alimentar la confrontació i aprofundint més en la divisió social i atacant novament a la convivència".

Millo no ha volgut avançar si l'Estat es planteja denunciar l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, per un presumpte delicte d'incitació a l'odi però ha insistit que actuaran "d'acord amb el que digui l'informe jurídic", "Intentem que les nostres denúncies estiguin molt ben fonamentades", ha afegit.

No concreta si recorreran la delegació de vot

D'altra banda, Millo no ha volgut concretar si el govern espanyol té previst o no presentar recurs contra la delegació de vot de Comín i contra la reforma de la Llei de Presidència. El representant estatal s'ha limitat a dir que els grups parlamentaris són lliures de presentar els recursos que considerin oportuns sobre les decisions que prengui la mesa del Parlament.

"El govern continuarà fent el que hagi de fer per garantir l'estat de dret i prendrà les decisions de caràcter legal que consideri oportunes en el seu moment", ha afegit. En aquest sentit, ha dit que "el més important és que l'aplicació del 155 culmini amb l'elecció d'un president que compleixi amb els requisits i que permeti la constitució d'un govern legal".

Sobre les crítiques de C's, que ha acusat al Govern estat "d'inacció", ha dit que ja hi estan "acostumats" i s'ha preguntat quina feina ha fet fins a dia d'avui aquesta formació.

Evita valorar la dimissió de Cifuentes

Pel què fa a la dimissió de Cristina Cifuentes com a presidenta de la Comunitat de Madrid, Millo ha evitat valorar el que ha qualificat de "decisió personal" i s'ha limitat a dir que a partir d'ara, "comença una nova etapa dins del partit".

L'assenyala en la paràlisi del nou Arxiu Provincial

Millo també ha acusat Madrenas d'encallar el projecte del nou Arxiu Provincial de Girona. El delegat del govern ha assegurat que fa més de dos mesos que li va enviar un esborrany de conveni per a la cessió dels terrenys i que encara no ha obtingut resposta. Per això, ha dit, s'hi ha adreçat per carta per reclamar-li reprendre les relacions entre les dues administracions. El representat de l'Estat ha afirmat que "mentre l'alcaldessa mantingui la seva actitud de paràlisi, no podrem tirar-ho endavant" i ha recordat que als pressupostos estatals hi ha una partida de 120.000 euros per impulsar els tràmits i el projecte arquitectònic. "Ella va decidir unilateralment trencar les relacions", ha dit. En aquest sentit, ha assegurat que espera una "resposta positiva" perquè sinó "el que estarà fent és perjudicar una vegada més l'interès general de Girona".