Els llibreters esperen millors vendes per aquest Sant Jordi

El Gremi prefereix no avançar els títols d'aquells llibres que podrien ser els més venuts

El Gremi de Llibreters de Catalunya espera que el calendari i la meteorologia siguin uns bons aliats per a les vendes d'aquest Sant Jordi. La presidenta del col·lectiu, Maria Carme Ferrer, ha explicat que la festa del llibre arriba després d'un cap de setmana on ja hi ha hagut moviment als diferents establiments. Un fet que considera que els pot acabar beneficiant aquest dilluns.

"Que sigui dilluns ens va molt bé perquè la gent ha passat per les nostres llibreries al llarg del cap de setmana i avui continuarà venint tota la família", ha ressaltat Ferrer. La presidenta del gremi de llibreters creu que, encara que aquest cap de setmana ja hagin comprat , "repetiran" a les parades que hi ha pels carrers i places del país.

A banda del calendari, Ferrer admet que el temps acaba sent un factor de pes a l'hora de decidir l'èxit de Sant Jordi. El Gremi espera que faci bon temps pràcticament arreu. L'experiència, però, fa que tinguin els "plàstics sempre a punt per si s'ha de cobrir la parada".

Sense favorits

Aquest any, el Gremi de Llibreters s'ha decantat per no parlar de les previsions de llibres que més es vendran. El principal motiu, argumenta Ferrer, és que "els que diem són els únics que venem". L'objectiu de la mesura és "donar oportunitats a tots els llibres".

Per a Ferrer, més enllà dels "tres o quatre llibres més venuts" hi ha la feina que fa el seu sector de "prescriure" als lectors les publicacions que més els poden agradar. Entre les recomanacions que fa la presidenta hi ha 'La Bruixa' de Camila Lackberg, 'Por' d'Stefan Zweig o els de Kazuo Ishiguro. A més, els llibreters remarquen el pes dels autors locals a les diferents demarcacions catalanes.

Dia important de facturació

La festa del llibre suposa un important pes en la facturació dels llibreters catalans. Ferrer explica que, de mitjana, Sant Jordi suposa un 10% del total anual de les vendes. Aquesta xifra, però, varia molt en funció de la mida del negoci. Mentre que per "grans llibreries" pot suposar "entre un 3% o un 4%", en establiments de municipis petits que també tenen quiosc el valor de la diada pot arribar a ser "d'un 70%" del total, tal com ha concretat la presidenta del gremi.