Comín inaugura el XXV Congrés Nacional Català d'Urgències i Emergències per videoconferència

Madrenas agraeix la presència del "conseller legítim de la Generalitat"

Durant dos dies, mig miler de professionals de diferents hospitals de Catalunya tractaran aspectes relacionats amb els serveis d'urgències i emergències, posaran en comú experiències i abordaran els reptes de futur. A la una del migdia ha tingut lloc la inauguració, durant la qual ha intervingut l'exconseller de Salut, Toni Comín, per videoconferència.

Comín ha agraït la invitació i ha reivindicat que la seva participació al congrés és "la millor manera de retrobar la dignitat institucional" perquè serveix per recuperar "hàbits", com que "el conseller pugui adreçar unes paraules" als participants amb un to "de màxima normalitat institucional".

L'exconseller ha repassat la feina feta durant el temps que va encapçalar el Departament de Salut i ha ressaltat que, en relació amb les urgències i les emergències, va exercir el "lideratge" per reclamar al Ministeri de Sanitat que ho reconegui com una especialitat pròpia al MIR. "Eren moments estranys perquè un conseller de Catalunya defensés aquesta opció al Consejo Interterritorial però ho vam fer, i sense aquesta tasca de lideratge avui no estaríem tan a prop de l'especialitat", ha afirmat.

De fet, aquest punt està sobre la taula a l'ordre del dia del pròxim Consell Interterritorial que tindrà lloc la setmana que ve, segons ha detallat el president de la Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències (SoCMUE), Óscar Miró. El cap del servei d'Urgències del Trueta, Pere Rimbau, ha afirmat que aquesta defensa de l'especialitat és el motiu pel qual han convidat Comín a inaugurar el congrés. "És com a mostra d'agraïment", ha dit i ha recordat que es tracta d'una reivindicació que fa més de 30 anys que dura.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha agraït als organitzadors (SoCMUE i urgències del Trueta) que hagin convidat el "conseller legítim de la Generalitat" i ha reivindicat que "no procedim a l'oblit". "És un home, com d'altres homes i dones, que estan patint conseqüències greus i s'ha mostrat ferm i valent, m'ha agradat que tot i que són moments difícils hagi parlat amb normalitat, però de normalitat en tot això no n'hi ha", ha afirmat Madrenas.

De fet, durant la seva intervenció, Comín també ha adreçat unes paraules a Madrenas i li ha recordat que, tot i que queda pendent el projecte de construir un nou Trueta, el Departament està complint amb els compromisos amb l'ampliació del servei d'urgències. "És una inversió de 4 MEUR i ben aviat la primera fase ja estarà acabada, m'encantaria poder venir a la inauguració però en temo que de moment no podrà ser així", ha dit l'exconseller.

4 milions d'urgències l'any

A Catalunya s'atenen, de mitjana, 4 milions d'urgències l'any. Al Trueta, el nombre de pacients anuals és de 72.000. Segons ha explicat el cap del servei, Pere Rimbau, tots els pacients han passat pel triatge que fixa el nivell de gravetat abans de 5 minuts. A partir d'aquí, es prioritzen les emergències, és a dir, els pacients més greus englobats als nivells 1 i 2. "En aquests pacients l'atenció és immediata", ha dit Rimbau que destaca que, a partir d'aquí, el temps mig que estan a urgències dependrà de les proves i l'atenció que necessiten.

El temps mig d'assistència dels pacients de nivell 3 se situa entorn a les 4-5 hores i el dels menys greus, nivells 4 i 5, d'entre 1 i 2 hores. "El 50% dels pacients són 1, 2 i 3, això vol dir que el Trueta realment fa de terciarisme i rep les patologies més greus de la demarcació", ha exposat.

El cap d'urgències ha destacat que l'ampliació de les instal·lacions servirà sobretot per guanyar comoditat, també per als pacients que podran estar acompanyats per familiars, una situació que ara no es produeix per problemes d'espai. "Serà sobretot en comoditat, no tant en temps perquè ja estan molt ajustat", ha conclòs.