Una festa ciutadana donarà la benvinguda a la nova plaça de l'1 d'Octubre a Girona

'Només hi ha una cosa pitjor que l'oblit. No saber que s'oblida', recullen les dues plaques

  • ACN
    Fotos: ACN
  • Dos operaris traient les lletres de 'Plaça Constitució' que formaven els brolladors. ACN
    Dos operaris traient les lletres de 'Plaça Constitució' que formaven els brolladors
    Fotos: ACN

Després que el ple de febrer aprovés el canvi de nom, Girona oficialitzarà aquest dissabte que la ciutat ja té plaça de l'U d'Octubre del 2017. Serà amb una festa oberta a la ciutadania, que començarà a les onze del matí amb una cercavila, danses tradicionals i una audició de sardanes.

A dos quarts d'una, es descobrirà una placa commemorativa en quatre idiomes que recordarà què va suposar l'1-O. Se situarà just a sota de l'escultura de la nena, que fins ara representava la Constitució (i que es troba al mig de la plaça). Després, hi haurà un vermut popular i un concert festiu a càrrec de l'Hora del Joglar.

Abans dels parlaments, es visionarà un documental de la periodista Ester Bertran que recull què va viure la ciutat durant el referèndum. I durant tot el dia, el Museu del Cinema –situat a pocs metres de la nova plaça U d'Octubre- projectarà el documental realitzat per Mediapro (que ja es va poder veure per TV3 i que s'ha cedit de manera gratuïta).

Mentrestant, dos operaris ja treballen a l'espai per esborrar les lletres 'plaça Constitució' que formaven els brolladors situats en un dels extrems (a tocar de Jaume I). De moment, aquesta part es recobrirà amb ciment i, més endavant, l'Ajuntament estudiarà com arranjar-la.

Dues plaques

Aquest matí, el consistori ha presentat les dues plaques que es posaran en dos laterals de la plaça (una, a la façana de l'escola Eiximenis; i l'altra, en una paret de l'antiga Subdelegació). Sota les lletres 'Plaça de l'U d'Octubre del 2017' s'hi recull una frase del filòsof Xavier Antich: 'Només hi ha una cosa pitjor que l'oblit. No saber que s'oblida'.

A la foto de família, hi han pres part tant aquells grups polítics com aquelles associacions de veïns i entitats que han impulsat el canvi de nom. L'alcaldessa de Girona creu que ara "ja s'ha superat l'etapa de la independència" i ha assegurat que la plaça ha de ser "el fonament per construir la República, sobre els valors de la llibertat i els drets humans".

Marta Madrenas ja ha avançat que durant la festa ciutadana "no es farà cap concessió a la pena o a la melangia", sinó que allò que es vol és fer palès "que la ciutadania va actuar dignament contra l'opressió i la violència". "El que volem és que aquesta plaça representi la llibertat", ha subratllat.

La portaveu d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, ha dit que la plaça serà un homenatge "a la força" que van demostrar els gironins durant l'1-O, que els va fer "grans" per resistir "un embat molt potent" de l'Estat. Per la seva banda, la portaveu de la CUP, Laia Pèlach, ha subratllat que l'espai permetrà recordar "com la ciutadania es va organitzar per resistir pacíficament la brutal violència que es va viure aquell dia".

El representant dels advocats voluntaris, Albert Carreras, ha dit que el canvi de nom "és un pas simbòlic amb un contingut material molt important". Per Carreras, la nova plaça U d'Octubre "representa el canvi del què era una eina del passat, la Constitució Espanyola, al reconeixement del què va aportar la ciutadania" durant el referèndum.

Els portaveus de Girona Vota, Sergi Font; de l'Associació de Veïns del Mercadal, Ferran Girón, i de la Federació d'Associacions de Veïns de la ciutat, Romà Monreal, també han posat de relleu la dignitat dels gironins durant l'1-O. "Aquell va ser un dia important per la democràcia, i aquest no només era un afer del barri, sinó de ciutat i de país", ha dit Monreal, en referència al naixement de la nova plaça U d'Octubre del 2017.