L'Ajuntament de Girona assumeix l'esmorzar literari de Sant Jordi per esquivar el 155

A dos quarts de deu hi haurà un acte reivindicatiu al Palau Solterra

L'esmorzar literari de Sant Jordi marca l'inici de la Diada a Girona ciutat. Organitzat des dels Serveis Territorials de Cultura, s'hi conviden escriptors, llibreters i editors. A més, cada any s'aprofita la trobada per commemorar una efemèride. El 2017 es va dedicar a l'escriptor Prudenci Bertrana, autor entre d'altres de 'Josafat', i a la seva filla Aurora, amb motiu del 150è i 125è aniversari dels seus naixements.

Aquest 2018, les conseqüències de l'aplicació del 155 han comportat que Cultura no organitzi l'acte. De fet, l'Estat va destituir l'anterior director territorial, Francesc Ten, i la impossibilitat de formar Govern ha comportat que encara no n'hi hagi.

Per això, i davant aquesta excepcionalitat, l'Ajuntament de Girona ha decidit assumir l'esmorzar literari de Sant Jordi. Tindrà lloc a tres quarts de deu del matí al pati del Centre Cultural La Mercè. "Des de Cultura no es fa pel 155 i perquè encara ens veiem privats de les estructures pròpies del país per part d'aquells qui pretenen manar des de fora", explica el regidor Carles Ribas.

De manera "excepcional"

Ribas explica que va parlar amb Ten, que per a ell segueix essent "director territorial de Cultura" i els dos van decidir que la cita no es podia "deixar perdre". "Ho assumim de manera excepcional, perquè aquest és un esmorzar que organitza la Generalitat, i quan recuperem el Govern, s'ha de tornar a fer al Palau Solterra", subratlla el regidor de Cultura.

Ribas concreta que a partir d'ara l'Ajuntament ja començarà a enviar les invitacions. "Hem de mantenir la tradició, i no volíem donar la sensació que la situació actual era l'excusa perfecta per no fer-lo; per això hem donat aquest pas endavant", precisa el regidor. "Entenem, si es pot dir així, que el d'aquest 2018 serà un pedaç momentani, perquè l'any que ve es podrà tornar a fer a la Delegació de Cultura de la Generalitat", afirma.

Acte reivindicatiu

Tot i que el Palau Solterra no aculli l'esmorzar literari, sí que a dos quarts de deu s'hi farà un acte reivindicatiu. L'organitza l'editor gironí Quim Curbet, que ha fet córrer una invitació per mail i xarxes socials. A l'escrit, Curbet convida tothom qui ho vulgui a anar a la Delegació de Cultura a la mateixa hora que cada any se celebrava la cita amb escriptors, llibreters i editors.

"Aquest any no es farà pels motius que ja us podeu imaginar, però nosaltres hi anirem igualment", recull la invitació. I hi afegeix: "No cal que confirmeu l'assistència. Es prega que feu difusió d'aquesta convocatòria. Es recomana portar al vestit un llaç groc".

El regidor de Cultura de l'Ajuntament ha explicat que ja ha parlat amb l'editor i que el consistori dona suport a la seva iniciativa. Per això, a dos quarts de deu els representants municipals també aniran al Palau Solterra i, després, es traslladaran a La Mercè on tindrà lloc el tradicional esmorzar.