El Pla de l'Estany homenatjarà els represaliats del franquisme l'1 d'octubre

Volen contactar amb familiars per ajudar-los a tramitar la nul·litat dels consells de guerra

L’Ajuntament de Banyoles, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Pla de l’Estany, està preparant un homenatge a les persones de Banyoles i comarca que van ser condemnades a través dels consells de guerra franquistes. L'acte, que es celebrarà el pròxim 1 d'octubre, coincidint amb el primer aniversari de la celebració del referèndum, s'emmarca en els projectes de memòria històrica que porta a terme l'Ajuntament de Banyoles. Així ho ha explicat la regidora de Benestar social i Educació de la ciutat, Ester Busquets. S'ha comptat amb l'assessorament de dos estudiosos de la història local, com són Miquel Rustullet i Jordi Galofré, que han publicat investigacions així com el llibre 'La repressió franquista a la comarca del Pla de l'Estany'.

Gràcies a aquestes investigacions, s'ha aconseguit tenir les xifres de les víctimes de consells de guerra durant el franquisme al Pla de l'Estany. En total, n'hi van haver 285 i 24 van acabar amb sentències de mort (afusellaments). Els consells de guerra del franquisme eren un judicis sense garanties ni neutralitat amb la presència d'un fiscal, un advocat defensor i un tribunal, tots militars. Actualment no queda cap represaliat amb vida però es vol contactar amb les famílies per poder ajudar-los a demanar la nul·litat d'aquests consells de guerra.

El contacte amb els familiars servirà perquè el consistori pugui sol·licitar al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya el certificat de nul·litat del consell de guerra corresponent. Es tracta d'un procés totalment gratuït. L’objectiu és agrupar totes les sol·licituds, presentar-les conjuntament i poder lliurar els certificats de la Generalitat durant l'acte de l'octubre.

Els familiars es poden posar en contacte amb l'Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany (972 58 40 70) o escriure un correu electrònic a l'adreça acplaestany.cultura@gencat.cat deixant el seu nom i el seu telèfon i el nom del familiar.