Finalitzen les XIII Trobades de Música Mediterrània que han posat en valor la feminitat

En destaquen la participació del Bel Olid o Clara Peya

Aquest passat cap de setmana ha culminat la XIII edició de les Trobades de Música Mediterrània, centrades en el paper de la dona en la música popular i la cultura tradicional, a Torroella de Montgrí.

El Museu de la Mediterrània organitzador de l’esdeveniment valora molt positivament la celebració de les Trobades, ja que es tracta d’un dels pocs espais existents a nivell de Catalunya que estant dedicats al a cultura popular i tradicional del país. Tallers formatius de cançó, música i dansa al Museu de la Mediterrània i activitats com un sopar de cantadors, un mercat mediterrani de cultura popular i concerts de grups sards, mallorquins i catalans han estat les activitats principals d’aquesta edició.

“Mediterrània amb veu de dona”

Les Trobades de Música Mediterrània de Torroella de Montgrí han celebrat la seva tretzena edició amb una gran vitalitat. Punt d’encontre de la cultura popular i tradicional de Catalunya amb la d’altres zones de la Mediterrània, enguany les trobades han estat centrades en posar valor al paper de la dona. Una afirmació reafirmada per l’escriptora Bel Olid que va realitzar la conferencia inaugural, posant de manifest que encara en la majoria de programació dels festivals de música del país el paper de la dona hi és residual amb comparació els dels artistes masculins.

Una de les estrelles de les Trobades de Música Mediterrània va ser el grup sard Actores Alidos que varen donar a conèixer la cançó femenina polifònica de Sardenya. A partir d’un concert i tres tallers formatius es va difondre aquesta cultura mediterrània on la dona hi té un paper molt destacat.

Per altra banda els tallers formatius de les Trobades de Música varen oferir nou píndoles formatives per apropar als prop de trenta inscrits a diferents cultures mediterrànies. Tallers de cançó, dansa i instrument que varen comptar amb professionals de gran reputació de tota la mediterrània. Enguany es va oferir tallers centrats en el tema de la dona: repertori de dones sardes, dones nova cançó, panaderas, jota (ball de parella on mana la dona), evolució del paper de la dona en la dansa grega i falda, i la dona com a transmissora, en la pell de la Maria Teresa Pellicer. Unes formacions que contribueixen a donar a conèixer la Mediterrània i impulsar un punt d’encontre amb la cultura catalana.

També cal destacar les activitats obertes a tothom. Entre elles aquest any es va organitzar per primera vegada un sopar de cantadors, amb més de quaranta inscrits, una trobada de contes de la Mediterrània i un taller de cançons de bressol.

Finalment, les activitats a l’aire lliure, previstes dissabte a la tarda a la plaça de la Vila, varen traslladar-se al vestíbul de l’Espai Ter degut a la previsió de pluja. Prop de cinc-centes persones varen gaudir de les activitats familiars previstes. I com a cloenda de les Trobades de Música 2018 es va portar a terme el concert de Clara Peya a l’Espai Ter, un homenatge a les dones a través de l’aigua; un crit perquè les dones s’empoderin i res ni ningú els impedeixi ser elles mateixes.