Troben un artefacte de la Guerra Civil a les obres del passeig Rius i Calvet a Sant Feliu de Guíxols

S'han tallat els accessos a la zona i s'ha desallotjat la platja i els edificis propers

Les obres de remodelació del passeig Rius i Calvet de Sant Feliu de Guíxols han posat al descobert un artefacte explosiu que dataria de la Guerra Civil. L'alerta l'ha donat pels volts de les onze del matí un operari que treballava amb una màquina retroexcavadora obrint una rasa.

Segons ha explicat el treballador Francisco Romero, durant els treballs van molt "alerta" de no malmetre tubs de serveis i per això no l'ha sorprès topar-se amb un objecte dur. "Al principi he pensat que era un tub d'aigua antic però després quan l'hem acabat de descobrir amb la mà, hem vist que era un explosiu", afirma. "M'he trobat moltes coses però mai res així. És una experiència nova", ha afegit Romero.

Ràpidament, la direcció d'obra ha donat l'avís a la policia i l'Ajuntament ha tallat els accessos a la zona –entre la Rambla del Portalet i fins a l'alçada del Monestir-. La policia també ha desallotjat la platja –on avui hi havia algunes persones prenent el sol- i els edificis de l'entorn i ha acordonat l'espai. L'operari que ha localitzat l'explosiu ha donat suport al grup especialitzat en desactivació d'explosius dels Mossos d'Esquadra, els TEDAX-NRBQ, que s'han desplaçat fins a la zona, per traslladar-lo fins a la furgoneta.

Els experts en desactivació s'han endut el projectil, que estava molt oxidat, fins a un lloc segur per desactivar-lo. El dispositiu policial s'ha tancat pels volts de les dues del migdia i els treballs han continuat amb normalitat.

Una remodelació de 3 MEUR

L'Ajuntament de Sant Feliu va aprovar el projecte per remodelar el passeig el mes d'agost de l'any passat amb la previsió d'invertir-hi 3 MEUR. El document incloïa la renovació de tots els serveis públics i cobrir la zona amb pedra natural. L'actuació reformarà aquest espai amb un nou paviment, s'hi aixecarà un amfiteatre-graderia arran de la platja, s'arranjarà l'espai de circulació de vehicle i s'ampliarà el calaix on desemboca la riera. També es construirà una passera damunt de l'espigó.