Una quarantena de joves escoltes intoxicats per monòxid de carboni a Sant Hilari Sacalm

Els afectats han estat atesos en diferents centres hospitalaris

(Actualització 13:40h)

Un total de 41 joves, dels quals 35 menors d'edat, s'han vist intoxicats per monòxid de carboni la matinada d'aquest diumenge en una casa de colònies als afores de Sant Hilari Sacalm.

El grup estava format per 57 menors d'edat d'entre 11 i 17 anys i per 11 monitors majors d'edat, tots ells membres d'un agrupament escolta de Viladecans. Un dels responsables seria el que hauria donat l'avís d'emergència al Bombers de la Generalitat, a les 2.16 hores de la matinada, després de veure diverses persones marejades.

Els afectats han estat traslladats a diferents centres hospitalaris de la zona, tot i que sembla que cap d'ells ha patit una intoxicació greu. La resta dels joves que han resultat il·lesos, un total de 27 persones, han estat traslladats al pavelló municipal de Sant Hilari Sacalm, on han estat atesos i han passat la nit.

Segons les darreres dades actualitzades, 14 joves (12 menors i 2 monitors) han estat atesos a l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, 11 a l’Hospital Santa Caterina de Salt (10 menors i 1 monitor), 8 a l’Hospital General de Vic (7 menors i 1 monitor) i 8 a l’Hospital de Palamós (6 menors i 2 monitors). En aquest darrer hospital, que disposa de cambra hiperbàrica, han traslladats les persones amb signes aparents de més gravetat. Malgrat això, i a l’espera dels resultats mèdics de cadascun dels pacients, sembla que cap d’ells ha patit una intoxicació de caràcter greu i tot apunta que aniran rebent l'alta mèdica al llarg de les properes hores. Entre els que han dormit al pavelló municipal, la major part ja està a hores d’ara amb les seves famílies.

Les causes de la intoxicació encara no estan confirmades i els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per tal d’esclarir els fets. La principal hipòtesi és que la intoxicació per monòxid de carboni hauria estat provocada per la instal·lació d’un grup electrogen a la planta baixa de la casa.

Fins al lloc dels fets s’han desplaçat 4 dotacions dels Bombers de la Generalitat, 10 patrulles dels Mossos d’Esquadres i 11 unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Entre tots els vehicles s’ha traslladat els joves fins a centres hospitalaris per rebre la primera assistència i fer una valoració del seu estat de salut.