Una setantena de persones reclamen pensions dignes en un acte deslluït per la pluja a Girona

El mal temps ha obligat a suspendre la manifestació prevista

Nova protesta a Girona en contra de la política de pensions del govern espanyol. Aquest cop, però, la pluja ha obligat a suspendre la manifestació que inicialment estava programada, i que havia d'anar de Plaça Independència a l'Ajuntament. El mal temps ha fet que amb prou feines una setantena de persones s'acostessin a la protesta. Entre elles, el diputat del PSC al Congrés per Girona, Marc Lamuà, que venia acompanyat per altres personalitats de l'àmbit local socialista.

Durant la mitja hora que ha durat la concentració els sindicats han reclamat una pujada "digne" de les pensions. També han recordat que set de cada deu prestacions dels pensionistes gironins estan per sota del salari mínim, un fet que consideren "molt greu". "Això és misèria. Hem passat un hivern on molts jubilats d'aquesta demarcació no han pogut encendre la calefacció", ha denunciat el secretari general de la UGT a Girona, Xavier Casas.

El seu homòleg de Comissions Obreres, Bartomeu Compte, ha deixat clar que se seguiran manifestant, si no canvia el model "precari" de l'Estat. Compte ha assegurat que la pujada de les pensions mínimes és una forma d'intentar "calmar els ànims" i que "la gent deixi de sortir al carrer". En aquest sentit, el secretari general de CCOO a Girona ha deixat clar que "no pararan".

Casas ha tornat a qualificar de "merda" la pujada del 0,25% de les pensions i ha recordat que Girona té un dels I.P.C's més alts de tot l'Estat. El sindicalista ha xifrat en 23 MEUR els diners que han deixat d'arribar a les butxaques dels pensionistes gironins.

De fet, equiparar les pensions als preus ha estat una protesta constant durant tot l'acte. Els sindicats han demanat que siguin "totes" les prestacions les que s'igualin, i no només les més petites. "Cal augmentar les més baixes, però no podem oblidar aquelles que freguen la misèria", ha assenyalat Compte.

Crítiques al factor de sostenibilitat

Un altre cavall de batalla per als sindicats ha estat l'anomenat factor de sostenibilitat. Per a Casas es tracta d'una "trampa" que fa el govern espanyol per evitar pagar més diners, i incentivar així els plans privats. "Busquen afavorir els bancs i no ho podem permetre", ha assenyalat.

"El govern de l'Estat et diu que et moris abans i així cobraràs més. Això és el factor de sostenibilitat. Es podria fer molt d'humor negre, si no fos tan greu", ha lamentat el secretari general de la UGT a les comarques gironines.