Girona té empadronats 570 sensesostre al centre d'acollida La Sopa

El perfil majoritari són homes solters d'entre 30 i 50 anys

  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN
  • Un dels usuaris de La Sopa agafa el seu sopar. ACN
    Un dels usuaris de La Sopa agafa el seu sopar
    Fotos: ACN

El centre d'acollida La Sopa de Girona té empadronades ara mateix 570 persones. Tots són sense llar a qui l'Ajuntament ha empadronat perquè puguin rebre el suport i les ajudes que ofereix el consistori. "Han de ser gent que s'adreci a nosaltres demanant-nos algun tipus de servei que puguem oferir, com ara el de dutxa, el d'alimentació o fins i tot el d'anar-hi a dormir; en aquests casos, allò que fem és empadronar-los amb domicili a La Sopa i comencem a posar en marxa el recurs més adient", concreta Eva Palau.

Que a tots ells els consti un domicili els permet poder donar una adreça quan han de tramitar papers o buscar feina. A més, també servirà per poder donar-los d'alta a la Seguretat Social o obtenir la targeta sanitària.

Segons explica la regidora a Catalunya Ràdio, el perfil majoritari sol ser el d'un home solter –tot i que també hi ha dones- d'entre 30 i 50 anys. N'hi ha tant de nascuts a Catalunya com de nouvinguts, que s'han vist forçats a emigrar dels seus països d'origen i que, un cop aquí, malviuen en la indigència.

Seguiment de l'estat físic i psicològic

Alguns d'aquests sensesostre dormen i mengen cada dia a La Sopa; però d'altres viuen al carrer i també n'hi ha que volten d'una casa a l'altra, sense tenir un domicili fix. A tots ells, se'ls fa un seguiment tant des del punt de vista físic –per saber si es troben bé de salut- com psicològic. "A través de serveis socials, els educadors els ofereixen ajuda per inserir-se dins la nostra societat", precisa Eva Palau.

Quan aquests ciutadans troben un domicili o se'ls adjudica un pis social, se'ls dona de baixa de l'empadronament. També es fa en aquells casos en què els sensesostre, simplement i sense comunicar-ho abans, no tornen més a La Sopa durant temps.

El cens d'empadronaments a La Sopa s'actualitza constantment. Tot i que, com precisen des de l'Ajuntament de Girona, en els anys que fa que aquest sistema està en marxa, les xifres no han variat.