Els empresaris gironins recelen dels Pressupostos Generals de l'Estat

El GiG diu "prou" a una dinàmica d’anuncis d’inversions que no s’acaben executant

El Grup Impuls per Girona, amb les Cambres de Comerç de Girona, Palamós i Sant Feliu, les patronals FOEG i Pimec i el Fòrum Carlemany consideren que, un any més, els pressupostos de l’Estat a la demarcació no responen en absolut a les necessitats i perpetuen mancances que seria d’imperiosa necessitat resoldre. Son clarament inferiors a la contribució de Girona al PIB estatal i menystenen obres prioritàries que antics ministres de l’Estat van prometre tenir acabades el 2012, com el desdoblament de la N-II (Álvarez-Cascos a la pròpia seu de la Cambra). En conseqüència, les partides consignades "han perdut tota la seva credibilitat, vista la seva execució real en els exercicis anteriors", expliquen.

La xifra d’una inversió de 139 milions a les comarques gironines per al 2018 "és en sí mateixa injusta", destina partides "testimonials" als trams de l’N-II de l’Alt Empordà i no incorpora obres que "estem cansats de reclamar, com l’ample de via internacional entre l’estació de Vilamalla i el centre intermodal del Far", han reblat.

Els pressupostos destinen uns 184 euros per habitant a la demarcació, un 14% menys que la mitjana espanyola, que supera els 200 euros. En la xifra global de províncies de l’Estat, Girona se situa en el lloc número 34. "No reclamem encapçalar el rànquing del pressupostos, però creiem que el dinamisme de la demarcació queda absolutament frenat per un infra-finançament que s’està convertint en crònic i que sembla impossible de revertir". 

L’any passat l’Estat va llançar la promesa de 4.000 milions a Catalunya que tot seguit els pressupostos ni tan sols van contemplar. Les xifres d’execució no arriben de mitjana als 7 euros per cada 10 euros promesos, mentre a la resta de l’Estat es situen a 9. "El dèficit acumulat per la reiterada manca d’inversions esdevé insuportable per a una economia dinàmica com la nostra".

Catalunya i Girona han rebut de mitjana en els darrers 3 anys un 8% de totes les inversions a l’Estat, però la contribució al PIB és del 18%.

Foment només ha executat aproximadament un 10% de totes les inversions urgents que va prometre a Rodalies en el període 2014-2016.

"El memorial de greuges seria molt llarg i és conegut i lamentat per tothom que conegui les possibilitats d’impulsar la nostra economia que es malbaraten any rere any. Malgrat que l’experiència ens diu que les nostres crítiques no aconsegueixen alterar significativament aquests pressupostos –en cas que s’arribin a aprovar- no podem deixar d’expressar el nostre profund desacord amb la distribució injusta dels nostres impostos i amb la frivolitat amb que l’Estat juga amb les xifres."