Apareixen milers d'exemplars d'una espècie de medusa a diverses platges de la Costa Brava

Es tracta d'una colònia habitual a la costa oest de Nord Amèrica

  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN
  • Alguns dels centenars exemplars d'aquesta espècie de medusa a la platja de la Farella de Llançà. ACN
    Alguns dels centenars exemplars d'aquesta espècie de medusa a la platja de la Farella de Llançà
    Fotos: ACN

Diversos municipis de la Costa Brava, des de Palamós fins al Port de la Selva, han vist com en darrers dos dies les platges i el litoral s'omplien de milers d'exemplars del que es coneix com Velella velella, una colònia de petits animals anomenats hidrozous que s'assemblen a les meduses i que són de color blau.

El biòleg, Eduard Marquès, assegura que aquesta espècie és habitual de la costa oest dels Estats Units però que es pot trobar en aigües interior de la costa catalana. Tot i això, tant ell com els veïns dels pobles afectats afirmen que mai abans havien vist un avarament tant gran.

Tant el regidor de Governació del Port de la Selva, Roger Pinart, com el sotsinspector en cap de la Policia Local de Llançà, Jaume Simón, diuen que per ara no adoptaran cap mesura i que esperen que els animals s'acabin desintegrant.

És habitual de les aigües tropicals i és comú trobar-ne importants avaraments a la costa oest dels Estats Units. Es tracta de la Velella Velella, una colònia de petits animals anomenats hidrozous que són molt similars a les meduses i que tenen un color blau intens.

Els experts asseguren que se'n troben sovint a les aigües interiors de la costa catalana però que no és habitual que n'hi hagi un volum tant important a les platges i al litoral. En els darrers dies però diverses poblacions de la Costa Brava han vist com milers d'aquests petits animals s'apilonaven a les seves platges. Se n'han localitzat almenys a Palamós (Baix Empordà), Sant Feliu de Guíxols, Cadaqués, Llançà, El Port de la Selva i la badia de Roses.

El biòleg, Eduard Maquès, creu que tot plegat es pot deure a una combinació de factors. En els darrers dies, a la zona ha predominat el vent de component sud i, sobretot, el garbí. Una situació que, combinada amb una "eclosió" significativa d'aquesta espècie mar endins pot haver provocat que les corrents les hagin conduït fins a la costa. De fet, aquests animalons tenen una mena de vela i neden en superfície.

Un altre factor que pot haver-hi influït pot tenir a veure amb un increment de la temperatura i de l'acidificació. Marquès detalla que l'any 2015 es va registrar un fenomen similar al Delta de l'Ebre. No es tracta d'una espècie perillosa però sí que desprèn cert verí. Segons Marquès, es desplacen en grup perquè cada exemplar té una funció diferent dins la colònia.

"Mai havíem vist res semblant"

Malgrat això, la gran quantitat que ha aparegut a les platges i el litoral ha agafat per sorpresa els veïns dels municipis afectats. La Laura, veïna del Port de la Selva, afirma que mai havien vist una cosa semblant. En d'altres ocasions i en algunes cales del municipi havien observat grans quantitats de meduses d'altres espècies però que aquest fenomen és nou per a ells.

En aquest punt coincideix el regidor de Governació del municipi, Roger Pinart, que diu que ni tant sols els pescadors més veterans recorden haver-ne vist tantes, ni tampoc tant a prop de la costa.

Tampoc a Llançà. El sotsinspector en cap de la Policia Local, Jaume Simón, assegura que el fenomen els va sorprendre aquest dijous i que ningú recorda res semblant.

Deixar que el mar les desintegri

Cap dels dos municipis tenen previst prendre mesures al respecte. De fet, a Llançà hauria afectat tres de les més de vint platges del terme municipal i a El Port de la Selva, s'han concentrat sobretot al moll pesquer i a la zona de Sarnella. Pinart diu que ningú se'n fa càrrec i que, per tant, el que faran serà esperar que "es morin" i s'acabin "enfonsant". Simón, per la seva banda, diu que com que no és temporada turística, esperaran que el propi mar les acabi desintegrant.

Des del Departament de Territori i Sostenibilitat, asseguren que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) no té previst fer cap intervenció perquè no suposen un problema ni impliquen una contaminació de les aigües. En aquest sentit, apunten que quan aquest tipus d'animals arriben a les platges és competència dels ajuntament decidir si les netegen o no.