Fira de Girona tancarà l'estand a l'Exèrcit si no retiren els dibuixos del soldat armat

La directora ha enviat un burofax al subdelegat de Defensa advertint-lo

La resposta de Fira de Girona a la presència de dibuixos amb la silueta d'un soldat armat a l'estand de l'Exèrcit a l'Expojove no s'ha fet esperar. La directora de l'ens, Coralí Cunyat, ha enviat un burofax aquest mateix dimecres adreçat al subdelegat del Ministeri de Defensa a Girona, Jesús M. Santodomingo, on relata que han observat que "a l'estand que ocupa l'Exèrcit a la present edició del saló, obert al públic aquest matí, hi figura un dibuix amb la silueta d'un soldat on es visualitza parcialment una arma".

A l'escrit, Cunyat diu que aquest fet "contravé directament les prescripcions del codi ètic" del certamen i "molt especialment la previsió continguda en el seu article cinquè, sobre les normes de conducta". Per aquest motiu, li requereix que retirin "d'immediat la imatge amb el component bèl·lic que la integra" i adverteix que si no ho fan els tancaran l'expositor. A més, alerta que es podrien enfrontar a un "expedient d'inhabilitació" per concórrer a qualsevol altra fira.

La directora de l'ens ja ha advertit aquest matí que havia pres fotografies de l'estand i que les havien elevat al Comitè Executiu i al Patronat de Fira de Girona perquè determinessin si els dibuixos podien vulnerar la normativa.

Sense uniforme

El Ministeri de Defensa va decidir participar a la fira complint amb la interlocutòria de mesures cautelars imposada per un jutjat en la qual es vetava l'ús d'uniforme. Per això, hi ha han enviat personal civil i hi han penjat, majoritàriament, imatges de militars fent tasques humanitàries excepte en els dibuixos del mostrador on es podien veure efectius armats.

En concret, es tracta de dues siluetes que simulen soldats armats. Des de primera hora del matí, una d'elles estava parcialment coberta amb un cartell que anuncia una APP de les Forces Armades. Al migdia i just abans de l'acte de protesta que ha concentrat una vintena de persones davant de l'expositor, n'hi han enganxat un altre a la part de baix on es fa publicitat del web de Defensa. L'altra silueta s'ha tapat parcialment per cobrir la part on es podia veure una arma, també amb un cartell de la pàgina del Ministeri.

Cunyat ha assegurat que havien adoptat la mesura per iniciativa pròpia perquè des de Fira de Girona encara no havien determinat quines actuacions adoptarien.