El festival Ítaca programa una trentena de grups i recupera antics espais

Una desena de municipis acolliran les actuacions del 17 de maig al 8 de juliol

El festival Ítaca, que se celebrarà del 17 de maig al 8 de juliol, ha presentat aquest matí la programació d'aquest any. Tot i que l'estrena es farà a Girona amb una xerrada de Suso de Toro, la resta de propostes es concentraran al Baix Empordà.

En línies generals, l'esdeveniment creix i comptarà amb una trentena de propostes musicals repartides per una desena de municipis. Una xifra que representa un 30% més que l'any passat. Entre els artistes confirmats, hi ha Albert Pla, Roger Mas, Mazoni, Txarango o Blaumut. L'epicentre del festival tindrà lloc el cap de setmana de Sant Joan a l'Estartit amb dues nits de concerts. L'espai es trasllada per encabir més públic i es farà a la Platja Gran del nucli.

"Tindrem més espai i unes vistes de fons al mar", ha explicat el director de l'Ítaca, Fran Arnau. El trasllat de l'escenari a l'Estartit ja es contemplava, "però s'havia de fer més endavant", ha ressaltat. El principal motiu és el bon ritme de venda de les entrades pels concerts de Txarango, Doctor Krápula, Valtonyc i Che Sudaka el divendres i de Germà Negre, Ebri Knight, Koers o Pachawa Sound el dissabte.

Nous escenaris

El creixement del festival permet recuperar espais però també sumar-ne de nous. Un d'ells és la ciutat Ibèrica d'Ullastret, on aquest dimarts s'ha fet la presentació de l'edició 2018.

El cantant de Solsona Roger Mas serà l'encarregat d'omplir de música aquest espai emblemàtic. Mas, que acaba de presentar el disc al festival Strenes de Girona, hi actuarà el 7 de juliol amb el seu 'Parnàs'. Arnau ha destacat la capacitat de l'artista de "crear propostes culturals de molta qualitat".

Un altre dels reptes que s'ha marcat l'organització és la creació d'espais de concert "allà on no n'hi ha". Amb aquest objectiu, Blaumut actuarà al pati de Ca la Pruna de Pals el proper 9 de juny.

Edició de retorns

El sisè Ítaca destaca per l'aposta reivindicativa però també pel retorn d'antics escenaris i propostes que havien desaparegut.

Una de les més emblemàtiques és el trasllat de la nit de jazz al seu lloc original, la plaça Catalunya de la Pera. El 'Jazzpera' comptarà, la nit del 30 de juny, amb la Barcelona Jazz Orquestra. "Es tracta d'una gran banda amb més d'una vintena de músics", detalla Arnau.

Arnau ha recordat que aquesta proposta s'havia fet darrerament a Torroella de Montgrí amb un altre nom però que ara torna al seu municipi originari. A més, assenyala que aquesta proposta de jazz és l'embrió a partir del qual "va néixer l'Ítaca".

Un altre retorn és el de la batalla de galls, una "adaptació" del que es fa en el món del rap i que comptarà amb Mazoni i Enric Montefusco el 2 de juny a la Plaça de l'Església de Gualta.

Finalment, en el capítol de retorns destaca el concert que es farà el 29 de juny a la Plaça del Castell de la Bisbal d'Empordà amb El Petit de Cal Eril, Xarim Aresté i Fetus.

Una pujada al Castell tenyida de groc

Precisament, a Torroella de Montgrí hi haurà un clàssic de l'Ítaca que serà més reivindicatiu que mai. Es tracta de la pujada al Castell Montgrí. Un esdeveniment que enguany s'està preparant conjuntament amb ANC i Òmnium i, per això, el director assegura que encara "falten serrells per tancar".

L'entrada costarà quinze euros, dos dels quals aniran a la caixa de solidaritat per pagar els diferents processos judicials contra polítics i artistes com Pablo Hassel o Valtonyc, un altre dels artistes confirmats del festival.

El nom del grup que actuarà a la fortalesa, però, encara és una incògnita. En l'anterior edició, hi van participar Guillem Roma i Pau Riba.

Albert Pla tanca la primera edició "sense pomes"

L'artista encarregat de tancar el festival serà Albert Pla. "Hi ha molts temes per lligar encara però el que podem dir és que hi haurà una gran banda amb la qual es repassarà la carrera d'aquest artista", detalla Arnau. El concert es farà a la platja de Port Bo de Calella de Palafrugell el 8 de juliol.

Tot i que el festival recuperarà espais i propostes arrelades, aquest 2018 l'Ítaca diu adéu a un dels seus símbols. "Aquest any ja no vendrem pomes sinó entrades, que és el que ens toca", ha assegurat el seu director. Per tal de protestar per l'IVA del 21% als espectacles en directe, l'esdeveniment venia aquesta fruita, un producte fresc amb un impost molt més reduït.

Després que el govern espanyol l'abaixés fins el 10%, Arnau creu que "ja no té sentit" seguir venent-ne. Tot i que la fita seria aconseguir una taxa semblant a la d'altres països europeus (que se situa entre el 6% i el 8%), el director considera que, "almenys de moment", no seguiran amb aquesta acció de protesta