El PP i C's es queden sols demanant la dimissió de Marta Madrenas

L'alcaldessa diu que espera ocupar el càrrec "molts anys més"

La moció presentada pel PP ha centrat el ple de l'Ajuntament de Girona d'aquest abril. El text ja estava perdut d'entrada –només calia fer un cop d'ull a l'aritmètica del ple- però tot i això, el debat ha estat intens. Sobretot, entre l'alcaldessa i la portaveu i única regidora dels populars Concepció Veray.

Veray ha defensat la moció reproduint els arguments que ja ha repetit aquests darrers mesos. Ha acusat Marta Madrenas de mantenir una actitud "sectària", de no governar "per a tots els gironins" i li ha retret de "fomentar l'odi contra Espanya" i haver "liderat una revolució" fent "crides a la desobediència" des del seu càrrec.

Concepció Veray, però, només ha rebut el suport de Cs a l'hora de la votació. I encara només en part, perquè la portaveu de la formació taronja, Míriam Pujola, ja li ha retret no haver actuat "amb responsabilitat" a l'hora de presentar-la. "Què passaria si l'alcaldessa dimitís? No ho sé; potser seria millor que mirés a dins de casa seva a l'hora de demanar dimissions, ja que el seu partit faria bé d'apartar Cifuentes", li ha dit Pujola a Veray.

La fórmula, la moció de censura

A partir d'aquí, la resta de grups, l'un darrere l'altre, han qüestionat obertament que el PP portés la moció al ple. La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, li ha recordat a Veray que, si volia "fer un canvi d'alcaldessa", la fórmula a fer servir és la de la moció de censura. Ara bé, els socialistes –que s'han abstingut a la votació- també han volgut advertir Marta Madrenas que, tot i no creure que "sistemàticament" tingui una actitud "radical o excloent", sí que a vegades les seves decisions han generat "situacions innecessàries d'exclusió" entre els qui no defensen la independència.

La CUP, per la seva banda, ha votat en contra la moció perquè, com ha dit el regidor Lluc Salellas, en cap cas el grup avalarà "la criminalització" de Madrenas, malgrat que no sigui "l'alcaldessa que hauríem votat". Salellas, a més, també ha volgut deixar clar a Veray que l'independentisme beu "d'una majoria social, que lideren entitats, partits i CDR, entre d'altres".

La portaveu d'ERC, Maria Mercè Roca, ha criticat a Veray que presentés l'alcaldessa com l'exponent "de l'odi i el rebuig a Espanya", i li ha recordat que els independentistes, allò que rebutgen, és "la nul·la voluntat de diàleg, els presos polítics i la voluntat de sotmetiment de l'Estat". A més, Roca ha ironitzat sobre l'opció de la moció de censura. "És obvi que, amb una sola regidora, vostè no pot ser alcaldessa, a diferència del què passa al Parlament, que amb quatre diputats en condicionen la política", ha etzibat a Veray.

Picabaralla amb Madrenas

El punt àlgid del debat ha arribat, però, quan l'alcaldessa ha pres la paraula. Aquí, quan ha començat a rebatre-la, la portaveu del PPC l'ha intentat tallar i això ha derivat en una picabaralla política entre les dues. Madrenas, visiblement ofesa, ha fet un discurs contundent contra l'executiu estatal i la posició que ha mantingut el PP, sobretot després de l'1-O.

"No han fet cap proposta política, la seva única resposta ha estat la fiscalia i els cops de porra", ha dit a Veray. "Per sort, ara, des d'Europa els cantaran les quaranta", hi ha afegit, en referència a les últimes decisions dels tribunals d'Alemanya, Bèlgica, Suïssa i Escòcia.

En referència a la ciutat, Madrenas també ha retret a la portaveu del PP que la presenti com a una alcaldessa parcial. "Per fer ús del servei de bicicleta pública o de l'atenció domiciliària, vostè coneix un sol exemple en què s'hagi demanat als usuaris si són o no independents?", s'ha preguntat. "Me'n digui un de sol, que el condemnaré", ha subratllat.

En relació què l'Estat l'hagi portada a la fiscalia pel discurs que va fer davant la Subdelegació, Madrenas ha dit que si això no fos "lamentable", allò que faria és "riure". A més, també ha acusat el PP d'haver-se "inventat un relat".

La portaveu del PP ha tensat la intervenció de Madrenas, intentant intervenir en tot moment. I en una ocasió, Veray també ha criticat que, a través de les xarxes socials i amb anònims a la bústia, se li demana que marxi de la ciutat. Aquí, bona part del públic assistent al ple ha cridat: "Marxa! Fora!". L'alcaldessa li ha respost que ella també rep amenaces a les xarxes socials, però que aquelles "que són reals", precisament, "han estat les repercussions que han rebut els líders socials i polítics que defensen el procés, part dels quals estan empresonats i la resta a l'exili".

Sancions per talls de llum

D'altra banda, el ple d'aquest abril també ha aprovat una moció –presentada per la CUP- perquè l'Ajuntament sancioni les companyies que facin talls de llum indeguts als gironins. En especial, aquells qui pateixen pobresa energètica.

La moció reclama més fermesa al consistori per garantir el dret a l'habitatge i evitar els talls de subministrament, "com han fet altres municipis com Badalona, Sabadell o, fins i tot, Barcelona". La moció s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups excepte el PP, que s'ha abstingut.