Ventura Pons reobre l'antic cinema Las Vegas de Figueres 18 anys després del tancament

S'ha estrenat amb la projecció de "Miss Dalí"

El cinesta Ventura Pons inaugura aquest divendres a la nit l'antic cinema Las Vegas 18 anys després del seu tancament amb la projecció del film 'Miss Dalí', que repassa la vida del geni empordanès a través dels ulls de la seva germana Anna Maria. Pons ha assegurat que avui és un dia "molt important" per a la ciutat i que espera que l'equipament atregui gent d'arreu.

L'alcaldessa, Marta Felip, ha dit que preveuen que l'espai es converteixi en un pol de "dinamització" de la ciutat i la comarca. El cinema, que reobrirà completament a partir del 20 d'abril, projectarà pel·lícules en català i en versió original subtitulada i comptarà amb quatre sales amb capacitat per a prop de 800 persones.

L'Ajuntament ja treballa en l'adquisició de l'espai, que el cineasta ha llogat per cinc anys, amb l'objectiu que Pons el gestioni.

Històric

Las Vegas va obrir portes per primera vegada el 19 de desembre del 1964 i les va tancar el mes de maig del 2000. Es va convertir en el cinema més gran de la província de Girona i tenia capacitat per a més d'un miler de persones. Ara, 18 anys després, el cineasta Ventura Pons ha decidit tornar-li a donar vida. El va descobrir durant el rodatge del seu film 'Miss Dalí' l'any passat i el va llogar als seus propietaris. Hi ha invertit 1,7 MEUR, 350.000 dels quals provenen d'una aportació de l'Ajuntament de Figueres i l'entrenarà aquest divendres a la nit amb la projecció d'aquesta pel·lícula sobre la història de la germana de l'artista i la seva relació amb el geni del surrealisme.


L'equipament, que estarà a ple rendiment a partir del 20 d'abril, disposa de quatre sales amb capacitat per a unes 800 persones. La sala principal (que portarà el nom de Salvador Dalí) i la més gran, al primer pis, compta amb 470 localitats. També hi haurà altra sala per a 140 persones, una per a 100 i a una de més petita concebuda com una mena de "cineclub" per a 70 més. L'objectiu és projectar-hi pel·lícules en català i en versió original subtitulada. Però també s'hi podran fer altres esdeveniment com ara concerts i el consistori el podrà utilitzar per a usos d'interès públic.

Ventura Pons ha assegurat que avui és un dia "molt important per Figueres". En el mateix sentit s'ha pronunciat l'alcaldessa, Marta Felip, que ha afirmat que la ciutat ha estat "de sort" perquè el cineasta es va posar "entre cella i cella" rehabilitar l'espai i, "tot i que no ha estat fàcil, ara ja és una realitat".

Un festival o beques vinculades al cinema

Felip ha dit que esperen que les instal·lacions renovades –però que mantenen gairebé intacte l'esperit de l'antic cinema- atreguin gent d'arreu i que, fins i tot, municipis dels voltants puguin adquirir entrades anticipades. També ha dit que a partir d'ara caldrà treballar en la possibilitat que la ciutat, aprofitant l'equipament, pugui organitzar algun tipus de festival cinematogràfic o, fins i tot, beques i premis de producció cinematogràfica. "Crec que hauríem d'ensenyar el cinema al món", ha remarcat.

L'alcaldessa també ha volgut destacar la vocació internacional de l'espai tenint en compte que la ciutat té ciutadans de més de vuitanta nacionalitats. "Crec que amb les versions originals podrem captar públic de Figueres de diversos orígens", ha afegit.

L'Ajuntament vol adquirir l'edifici

Pel què fa al futur del cinema, Felip ha anunciat que l'equip de govern té la voluntat d'adquirir-lo. En aquest sentit, han confeccionat un conveni a través del qual s'estableix que l'Ajuntament podrà exercir la opció a compra l'any 2022, quan s'acabi el contracte de lloguer que Pons ha signat amb la propietat. L'alcaldessa ha dit que la venda estaria fixada en 1 MEUR i que la voluntat seria que el cineasta el gestionés.

Una estrena de "pel·lícula"

L'estrena d'aquesta nit comptarà amb la presència d'alguns dels actors que han protagonitzat el film 'Miss Dalí', la pel·lícula que Pons sempre havia volgut fer per explicar la història d'Anna Maria. Una història "amagada" en una pel·lícula de gairebé tres hores on es desgranarà la relació familiar des dels ulls de la germana del geni, que durant molts anys també va ser la seva font d'inspiració pictòrica.