Arrenca la 25a edició de la Promoció Gastronòmica Pals i la Cuina de l'arròs

Se celebrarà fins el 13 de maig

Els arrossars de Pals van acollir ahir al migdia la presentació de la XXV Promoció Gastronòmica Pals i la Cuina de l'arròs. L’acte públic d’inauguració ha anat a càrrec de l'alcalde Sergi Brull; la regidora de l'àrea de Turisme de l'Ajuntament de Pals, Sílvia Monar; Josep Clausell, del Molí de Pals; Albert Grassot, de l’Estany de Pals; i Baltasar Parera, de La Costa Golf Beach Resort.

L’acte de presentació ha tingut entre els seus plats forts la projecció d’un reportatge audiovisual que l’Ajuntament ha editat en commemoració de l’aniversari d’aquest singular esdeveniment gastronòmic, que enguany compleix 25 anys. El documental, d’uns cinc minuts de duració, narra a través d’imatges, cartells, retalls de diaris i testimonis directes de les persones implicades, l’evolució i el recorregut d’aquest projecte gastronòmic ja plenament arrelat al territori.

Sergi Brull, alcalde de Pals assegura que el 25è aniversari de la campanya és “tota una efemèride plena de simbolisme. Un joia com a poble. Una constatació que els palsencs i palsenques tenim una capacitat única per teixir conjuntament projectes de llarga durada, de primer ordre i d’abast internacional. Som una vila petita, però plena de talent. Amb gent compromesa en fer, d’aquest, un poble de progrés”.

Ampli programa d’activitats al voltant de l'arròs

Sílvia Monar ha començat l’acte fent una crida a la participació i animant tots els veïns i veïnes de Pals i visitants a gaudir d’aquest projecte “que transcendeix i va molt més enllà de l’aspecte merament gastronòmic". "Avui en dia la campanya és també un mosaic de gastronomia, música, enoturisme, esport, tradició, cuina i història únic al nostre territori” ha afegit Monar.

Així, entre les diferents accions enfocades a la difusió de l’arròs que se celebraran al llarg de la campanya hi ha l’IX Torneig de Golf i la Cuina de l’Arròs; la ruta literària de Sant Jordi; el Curs de Cuina de l’Arròs; passejades pels arrossars; la Ruta de l’Arròs amb el Xiulet de Pals; o visites guiades pel nucli antic de Pals.

Implicació dels restaurants i molins locals

Durant la presentació s’han donat tots els detalls de la campanya d’enguany, que es durà a terme del 6 d’abril al 13 de maig i en la qual participaran un total de 16 restaurants locals. Tots els establiments oferiran als comensals un suculent menú basat en l’arròs de Pals com a plat principal, que cada cuiner preparà d'acord amb el seu estil i enfocament gastronòmic.

Els menús, a més, aniran acompanyats de vins de les Caves Castell de Peralada, que enguany compleixen 25 anys de col·laboració amb la campanya. L’alcalde de Pals, Sergi Brull, també ha agraït la col·laboració, un any més, dels dos molins arrossaires palsencs –el Molí de Pals i l’Estany de Pals-. En aquesta sentit, Brull defensa que “els nostres restaurants, els nostres molins i la tasca ingent de tanta i tanta gent que ha apostat decididament per aquesta campanya des del seu naixement han permès convertir la nostra vila, a dia d’avui, en un referent turístic i gastronòmic de primer ordre”.

La Torre de les Hores obre les seves portes al públic

Una de les grans novetats de la campanya d’enguany seran les visites a la Torre de les Hores. Dissabte 7 d’abril, l’Ajuntament inaugurarà de forma oficial l’obertura al públic d’aquest monument després dels treballs de restauració que el consistori –amb el suport de la Diputació de Girona- hi ha dut a terme al llarg dels darrers anys.

La presentació està prevista per a les 16 h. i anirà a càrrec d’Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona; l’alcalde de Pals, Sergi Brull; i Lluís Bayona, arquitecte del projecte.

L’edifici es podrà visitar al llarg de tot l’any de dilluns a diumenge, de 10 h. a 20 h. Durant els mesos d’hivern, mentrestant, l’horari serà de les 10 h. a les 18 h.

La Mostra Divulgativa de l’Arròs de Pals compleix la seva segona edició

Degut a l'èxit assolit l’any de la seva estrena i la ferma voluntat de l’Ajuntament de dotar la campanya ‘Pals i la Cuina de l’Arròs’ de nous atractius, el consistori presentarà enguany la segona edició de la Mostra Divulgativa de l’Arròs de Pals.

El cap de setmana del 9 i 10 de juny, la vila acollirà una original mostra de degustacions, tallers, conferències, exposicions i diverses propostes vinculades, totes elles, amb el món de l’arròs. Aquell mateix cap de setmana, a més, també tindrà lloc la cinquena edició del ‘Planta’t a Pals’, que oferirà als veïns i visitants un original programa d’activitats de caire tradicional i festiu per a tots els gustos i amb l’arròs palsenc com a gran protagonista.

Antecedents

El cicle d’activitats relacionat amb el món de l’Arròs s’inicia l'any 1994 amb la Campanya Gastronòmica Pals i la Cuina de l’Arròs, organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Pals, els restaurants de la vila i els molins d’arròs. El projecte, a més, s’ha anat complementant amb altres activitats que han donat lloc a propostes com el cicle promocional de l’arròs: la campanya gastronòmica, la mostra divulgativa ‘A Pals, arròs’, la plantada i la sega tradicional de l’arròs.