La militància del PSC de Llançà demana continuar al govern amb el PDeCAT

Malgrat tot donen el pacte per "trencat"

El PSC de Llançà vol continuar al govern municipal amb el PDeCAT tot i que consideren que el pacte està "trencat" i malgrat que la formació decidís no cedir-los l'alcaldia. El portaveu del partit, Francesc Guisset, ha explicat que la decisió es va prendre aquest dimarts en una assemblea extraordinària on van participar una vintena de militants i simpatitzants.

És la segona que se celebra en pocs dies. La primera es va fer abans de Setmana Santa i es va tancar sense acord perquè els assistents van decidir emplaçar-se a una nova trobada després de "copsar" l'opinió de la gent del municipi.

Guisset assegura que la decisió s'ha adoptat per "unanimitat" dels assistents i que busca el benefici del municipi. En aquest sentit, ha recordat que ell està al capdavant de les regidories d'Hisenda i Urbanisme i que l'altra regidora, Sílvia Barris, gestiona Benestar i Família, Salut, Dona i Paisatge urbà. Unes àrees cabdals, afirma, per tirar endavant "grans projectes" que el municipi té pendents. Entre ells, una residència per a gent gran però també una nova comissaria de policia o una nova biblioteca.

"Sobretot, la residència perquè és una cosa que la gent del poble fa molt temps que reclama i ara ho tenim molt endavant. Continuar és l'única garantia perquè ho estem impulsant nosaltres", insisteix.

El regidor ha explicat que ahir mateix li van comunicar la decisió a l'alcalde Pere Vila. "Ho celebra i se sent culpable per no haver complert el pacte", assegura Guisset.

L'alcaldia, a mans del PDeCAT

El PDeCAT va decidir també en assemblea el passat 20 de març mantenir el pacte amb els socialistes però sense cedir-los l'alcaldia. Aquesta opció va aconseguir el 69% dels suports mentre que trencar l'acord unilateralment i mantenir-lo sense canvis no van arribar al 20% dels vots. Vila va afirmar aleshores que l'entesa amb els seus socis de govern era bona però que la situació política del país havia precipitat els esdeveniments.

Qüestió de confiança i moció de censura

L'acord entre les dues formacions es va gestar a finals de 2016. Després de les eleccions de 2015, ERC (tres regidors), PSC (dos regidors) i APL (un regidor) van formar govern però Esquerra va acabar expulsant els socialistes després que aquests no els donessin suport per aprovar els pressupostos. El llavors alcalde, Guillem Cusí, es va sotmetre a una qüestió de confiança, que va perdre. I el PSC i el PDeCAT van presentar una moció de censura. Ambdós partits van rubricar el pacte poc després. L'acord establia que Vila assumiria l'alcaldia durant 15 mesos i que després cediria la vara a Guisset.