443 denúncies a Girona dels agents ambientals, la majoria a comerços per recollir malament el cartró

Ara se centraran amb els propietaris de gossos i els fumadors que llancen les burilles a terra

Els nous agents ambientals de Girona ja han interposat 443 denúncies, la majoria de les quals a comerços que recullen malament el cartró. D'ençà que l'Ajuntament va crear el cos a finals de novembre, els cinc agents que el formen han patrullat sobretot pel Barri Vell i l'Eixample, conscienciant els botiguers, bars i restaurants de la manera com han d'apilar el cartró al final de la jornada.

En paral·lel, els agents ambientals també han denunciat 46 propietaris de gossos que no els tenien censats, els duien deslligats o bé no en recollien les necessitats. Precisament, a partir d'ara, l'Ajuntament intensificarà aquests controls i s'assegurarà que els amos de gossos portin una ampolla amb aigua per llençar-la damunt els orins i una bosseta per recollir les caques.

A més, els agents ambientals també vigilaran que els fumadors no llencin les burilles a terra o que aquells qui masteguin xiclet pel carrer no el tirin a la vorera.

Increment

El cos d'agents ambientals de Girona es va crear a finals de novembre. Inicialment el formaven dos agents, però actualment ja en són cinc. Patrullen per diferents punts de la ciutat i es fixen, sobretot, en aquelles infraccions relacionades amb la recollida d'escombraries. Però també en actituds incíviques –com ara llançar burilles a la vorera- o en tot allò relacionat amb l'ordenança de tinença d'animals.

Durant aquests quatre mesos i escaig, els agents ambientals han posat el focus en la recollida de cartró. Per això, han informat els propietaris de botigues, bars i restaurants –sobretot, del Barri Vell i l'Eixample- que, al final de la jornada han d'apilonar totes les caixes al costat del contenidor.

Però al costat d'això, també han arribat a interposar fins a 397 denúncies per incompliments de la normativa. "Per exemple, a aquells comerços que llançaven el cartró directament al contenidor", concreta el vicealcalde i regidor de Sostenibilitat, Eduard Berloso.

En paral·lel, els agents ambientals també han començat a intensificar el control damunt els propietaris de gossos. Entre d'altres, assegurant-se que els animals estiguin censats (per això, porten un aparell que comprova si duen microxip). A més, han aixecat acta a tots aquells propietaris de gossos a qui han vist que no recollien les necessitats dels animals.

Fins ara, els agents han interposat 46 denúncies a propietaris de gossos. El vicealcalde ja ha avançat, però, que en els propers mesos aquest control s'intensificarà. Sobretot, a partir del moment en què l'Ajuntament modifiqui l'ordenança i els agents ambientals puguin comprovar, quan es trobin algú passejant el gos, si porta tant una ampolla per abocar damunt els orins com un bossa per recollir-ne les caques.

En referència als propietaris de gossos, Berloso també ha explicat que els agents ambientals estan aconseguit que hi hagi més amos que censin els animals. "En el que portem de 2018 ja tenim 224 noves altes al registre; abans, la mitjana anual se situava en unes 100 ó 150", ha concretat el vicealcalde.

176 sancions

De moment, de les 443 denúncies que s'han interposat, ja n'hi ha 176 que s'han traduït en una sanció ferma. Des de l'Ajuntament, durant els propers mesos, també s'intensificarà el control contra els fumadors que tirin les burilles a terra o bé aquells qui llencin el xiclet a la vorera.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat que l'objectiu dels agents ambientals serà el de "treballar en pro del civisme, especialment en tot allò que afecta la neteja de la ciutat". Des del consistori, precisament, amb voluntat de conscienciar, durant els propers mesos es repartiran unes bosses als propietaris de gossos perquè hi posin l'aigua que s'ha d'abocar damunt els orins.

També es donaran una mena de moneders de plàstic als fumadors perquè hi guardin les burilles (i després, les llancin). Aquesta acció arriba després que el consistori ja hagi instal·lat fins a 1.800 cendrers adossats a les papereres.

"Allò que volem, en definitiva, és que la ciutat es mantingui neta", ha dit Madrenas. I ha conclòs: "Fins ara, anàvem destinant diners a incrementar la neteja, però creiem que paga la pena invertir en una altra línia, que és la de conscienciar la gent perquè embruti menys".