L'Orquestra Jove de la Selva actuarà a Holanda

Serà del 8 al 12 de maig a Sneek

L'Orquestra Jove de la Selva, va néixer ara fa 17 anys amb la finalitat de crear una orquestra amb alumnes de grau mig de les escoles de música. Es va constituir com a Fundació formada per 13 ajuntaments de la Comarca de la Selva, el Consell Comarcal de la Selva i la Diputació de Girona. Hi participen 110 joves i 11 professors repartits en cinc orquestres: inici corda, inici vent, corda, big band i ensemble de guitarres. Només en aquest any 2017 ha realitzat 86 assajos (molts d’ells oberts), 20 concerts i col·laboracions benèfiques, a l’estiu unes colònies musicals per a petits i un “Màster music” per a joves i un cap de setmana musical al setembre. Des del seu començament l’'OJS ha fet més de 2.462 assaigs i 504 concerts.

Durant el 2017 també s’ha fet un intercanvi amb l’'orquestra jove de Cassà de la Selva, un amb la Sant Andreu Jazz Band i un altre amb l’Orquestra de Barberà del Vallès i també ha col·laborat amb corals de la comarca.

Una de les activitats a destacar d'’aquest curs 2017/18 és que del 8 al 12 maig l’'OJS participarà al festival europeu de joves músics “Watergate” a Sneek (Holanda). A més, farà un concert a Montserrat en motiu de l’intercanvi amb l’Escolania i oferirà un concert de final de curs amb la Sant Andreu Jazz Band.

El dia 2 de juny a les 10 del matí a l’'EMM Josep Carbó de Santa Coloma de Farners l'’OJS es faran les proves d’accés per a tots els i les joves que vulguin a formar part de l’OJS el curs 2018/19.

Per a què una Orquestra Jove a la Selva?

Per universalitzar i créixer com a persones a través de la música. Cohesionar i dinamitzar l’oferta musical de la comarca a través d’una proposta genuïna. Al mateix temps per donar suport i continuïtat al treball de les escoles de música i dels joves estudiants i els professionals de la Selva.

Una Orquestra única a Catalunya, amb segell comarcal

Una formació vinculada al territori, a les escoles, als músics i a les institucions culturals de la comarca. Amb un model de gestió únic i singular a Catalunya, amb participació pública (13 ajuntaments) i gestió privada, sense afany de lucre i amb l'ensenyament per davant de tot. Creada l’any 1999 (ara fa 19 anys).

Més d'un centenar de joves i professors de la majoria dels 26 pobles de la comarca participen de l'activitat anual de l'OJS. Es fan assaigs rotatius trimestrals a cada poble i diferents cada any. Al mateix temps els concerts es realitzen sobretot i amb prioritat als municipis de la Selva. En formen part infants i joves de 7 a 20 anys, repartits per edats i nivells en les 5 seccions actuals de l'OJS, completen la seva formació personal i professional amb la música, treball en equip, solidaritat, diversitat i coneixement.

La unió d'escoles de música petites per fer el projecte comú. L’'OJS ha crescut amb seccions, nivell i joves músics. Units podem fer orquestres tan variades com la formació clàssica, formacions modernes i ensembles de guitarra, adaptades al nivell dels joves músics. En els intercanvis aprenem que la música és un llenguatge universal que no sap de barreres i ens obre les portes a noves cultures, costums i idiomes.

Amb repertori divers i ensenyament musical en viu

La varietat dels estils que comprèn el repertori de l'OJS va des de la música del renaixement fins al segle XXI passant per la música clàssica i contemporània i arribant als nostres dies amb tots els estils moderns, sense oblidar els temes de pel·lícules.

Els assaigs i els concerts són els escenaris on l'OJS desenvolupa la seva tasca pedagògica. Pensem fermament que vivint i experimentant la música és on es dona l'aprenentatge més gran.