Les mones de Pasqua viuen el seu any més reivindicatiu

Piulets amb tricornis, urnes de l'1-O i llaços grocs, les més venudes

L'independentisme i els seus principals protagonistes s'han fet un lloc entre les mones de Pasqua més reivindicatives d'aquesta setmana Santa. A la demarcació de Girona, destaquen propostes com la que ofereix la Pastisseria Massot de La Bisbal d'Empordà. Aquí han optat per fer una mona on es veu Carles Puigdemont portant una estelada i a sota una caricatura de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, disfressada de xèrif, sota un cartell que posa Catalunya. Tot plegat acompanyat de diversos 'Piulets' a la base de la mona.

La cap de pastisseria de l'establiment, Elisenda Ametller, explica que aquest ha estat el primer any que fan mones amb "contingut polític", i reconeix que a qui més agraden "és a la gent gran". "Els fa gràcia i amb el moment polític que estem vivint actualment la veritat és que en compren moltes", assenyala.

En relació al fet que hagin escollit Puigdemont i Sáenz de Santamaría, Ametller explica que ha estat perquè l'un representa "el nostre president que ha hagut de marxar", i l'altra "qui l'ha fet fora".

Un altre exemple de mona reivindicativa a comarques gironines és a la pastisseria Ferrer Xocolata d'Olot. L'establiment ha dissenyat llaços grocs fets de xocolata blanca amb l'estelada al costat. El seu impulsor, Jordi Ferrer, ha explicat que donades les "circumstàncies excepcionals" que viu el país han decidir que les regalaran a aquells clients que ho vulguin per demanar l'alliberament dels "presos polítics".

Una urna de mida real per a la caixa solidària

A les comarques de Ponent també hi ha exemples de mones reivindicatives. La pastisseria Pa de Pessic d'Arbeca (Garrigues) ha reproduït a mida real una urna com les utilitzades en el referèndum de l'1 d'octubre. Per fer-la, ha utilitzat un motlle i entre dos i tres quilos de xocolata blanca, a més d'un quilo o quilo i mig de xocolata negra que ha servit per reproduir la tapa, segons ha explicat Lluc Morgades, pastisser de Pa de Pessic. L'urna es completa amb un emblema de la Generalitat, també elaborat amb xocolata blanca, de la mateixa manera que les brides amb què es precintava l'urna i que, per fer-les de color vermell, s’ha hagut d’afegir colorant a la xocolata. Finalment, l'urna es presenta amb una papereta, també de xocolata, en què s'hi pot llegir el lema "Fem República".

L'urna, però, no està a la venda ja que els responsables de la pastisseria van decidir cedir-la al CDR Front Arbequí de la localitat que, des de fa uns dies, està venent números i la sortejarà el pròxim 1 d'abril, Diumenge de Pasqua, quan es compliran sis mesos de l'1-O, segons detalla Morgades. Els diners recaptats es destinaran a la caixa de solidaritat per finançar les despeses judicials derivades del procés independentista. A més de l'urna a mida real, aquesta pastisseria arbequina també n'ha elaborat d'altres de més petites que sí es poden comprar, així com ous de xocolata amb un llaç groc. A banda de Pa de Pessic també hi ha altres establiments lleidatans que han elaborat enguany urnes de xocolata de l'1-O com és el cas de la pastisseria el Carme de la ciutat de Lleida.

Piulets amb tricorni a Valls

I a les comarques de Tarragona, algunes pastisseries també han apostat per l'independentisme. A la pastisseria Santacana de Valls (Alt Camp) han dissenyat piulets de xocolata amb el tricorni posat. En aquest establiment, no només hi ha aquest personatge vestit d’agent de la Guàrdia Civil, sinó que també s’han fet estelades on es llegeix la paraula ‘Desobediència’, ous de xocolata coronats amb llaços grocs, també de xocolata, o la recreació d’una guillotina amb el nom de 'Borbonera’.

El pastisser, Manel Estalella, ha explicat que, amb les mones, intenten reflectir el moment que es viu a Catalunya i que, davant d’un tema polític que està “tan viu”, no podien "ser absents". A més, ha recordat que el registre per part de la Guàrdia Civil a la redacció del setmanari 'El Vallenc', al municipi, els ha acostat encara més a la qüestió. “Com que ens creiem dignes, ho mostrem amb la nostra feina i qui les fem ens hem quedat tranquils i relaxats”, ha comentat. De moment, les figures estan tenint una bona acollida entre els clients i atreuen la mirada de tots aquells que passen davant l'aparador.

Per altra banda, a la pastisseria Xocosave de Riudoms (Baix Camp), que ven al major i a particulars, ha elaborat més de mig centenar d’urnes de l’1 d’octubre de xocolata. Des que van difondre la seva creació a les xarxes socials, han vist multiplicades les comandes des d’arreu de la demarcació de Tarragona i d’altres punts de Catalunya. L’urna, que també inclou un sobre fet de xocolata, s’elabora artesanalment a l’obrador del negoci i ronda el mig quilo de pes.

La idea de l’urna de xocolata també l'ha recollida la pastisseria Sanromà de Tarragona després de rebre diverses demandes de clients. A la mateixa ciutat, la pastisseria Palau despatxa gallines que llueixen un llaç groc per la llibertat dels polítics empresonats.