10.000 persones es concentren a Girona i criden a ''guanyar la República al carrer''

Els manifestants coregen proclames contra Espanya i a favor de la resistència

Girona ha sortit al carrer contra la detenció de Carles Puigdemont, els empresonaments de divendres i l'activació de les euroordres. Unes 10.000 persones s'han concentrat davant la Subdelegació de l'Estat, que ara té part de la façana pintada de groc i llueix el lema 'Llibertat'.

Una representant de col·lectiu de joves revolucionari La Forja, els qui han fet l'acció aquest matí, s'ha dirigit als manifestants encoratjant-los a fer efectiva la República. "Sou dignitat i referent per a aquest poble que lluita cada dia; no ens aturaran", ha dit, recordant que el col·lectiu ha rebatejat l'edifici com la biblioteca pública Quatre Rius.

Abans i durant els discursos, els gironins han corejat consignes com "president Puigdemont", "Canya contra Espanya", "Ni un pas enrere" o "Llibertat presos polítics". Qui primer ha pres la paraula ha estat una portaveu del CDR Girona-Salt, Eva Bertran, que ha recordat els empresonaments dictats pel Suprem i la "nova ofensiva de l'estat espanyol amb la detenció del president legítim".

"L'única manera d'afrontar amb èxit la repressió és fer efectiva la República", ha dit, criticant que l'ofensiva de l'Estat s'ha fet més crua "durant aquests sis mesos" en què s'ha intentat "la política de despatx i l'apologia del diàleg".

Vaga general indefinida

Bertran també ha dit que "no cal esperar res del club d'estats que és la Unió Europea" i ha demanat a la ciutadania "que de manera ferma i clara exercici la desobediència institucional" juntament "amb una vaga general indefinida fins a forçar el reconeixement internacional de la República".

Per part de la plataforma Girona Vota, un dels seus portaveus i representant d'Òmnium, Sergi Font, ha recordat que avui "s'ha empresonat el president del nostre país" i ha insistit en la necessitat que la ciutadania "surti al carrer" i demostri "la seva unitat".

Font també ha volgut fer referència a les tres banderes que onegen a la Subdelegació, després que aquest matí n'arrenquessin l'espanyola i l'europea. Ara hi ha la senyera, l'estelada i la bandera negra de la resistència. "La primera de les banderes que presideixen aquesta biblioteca pública en representa a tots, la segona crida a la República i la tercera és la de la no-rendició, perquè seguirem fins a guanyar-nos la República amb democràcia i pacifisme", ha dit.

"Articular la resistència"

El darrer a parlar, també en nom de la plataforma Girona Vota, ha estat el representant dels joves Jordi Alemany. "Hem d'articular la resistència; s'ha acabat la revolució dels somriures, encenem la primavera catalana!", ha dit, arrencant crits del públic a favor de la independència. I com a primera prova, Alemany ha anunciat la primera acció: tallar l'AP-7 a l'alçada de Girona Oest.

La concentració davant la Subdelegació, on s'han llançat també diversos petards, s'ha convertit després en una manifestació cap a Domeny per anar a tallar el trànsit a l'autopista. Durant la protesta a Jaume I, s'ha desplegat una gran pancarta amb el lema 'Llibertat presos polítics', una altra amb la foto de Carles Puigdemont i les paraules 'President de la República' i s'han vist cartells amb frases com 'Mai ens fareu espanyols' enmig de nombroses estelades onejant.