La Diputació rebutja crear una comissió de treball per reduir les retribucions dels partits polítics

El diputat de la CUP és l'únic que hi vota a favor

El ple de la Diputació de Girona ha rebutjat crear una comissió de treball per revisar i reduir les dotacions econòmiques que reben els partits polítics. Es tractava d'una moció presentada per la CUP i el seu diputat, Lluc Salellas, ha estat l'únic que hi ha votat a favor. La resta de partits amb representació al ple PDeCAT (al govern), ERC, PSC i Independents de la Selva (IdS) s'hi han oposat.
 
El text subratlla que el funcionament dels partits suposen una despesa de 252.000 euros anuals en els pressupostos de la Diputació, una xifra a la que se li sumen els més de 946.000 euros per a càrrecs de confiança. "Els recursos econòmics i humans destinats al funcionament dels grups polítics poden estar sobredimensionats", considerava la CUP. Els altres partits s'hi ha oposat per considerar que és un debat que s'hauria de tenir a principi del mandat (ara ja el 2019).
 
La moció proposava crear una comissió de treball formada amb un mínim d'un representant de tots grups amb representació a la Diputació de Girona per analitzar el sistema de finançament dels partits polítics amb l'objectiu de "reduir" les despeses en aquest àmbit. Segons les xifres exposades per la CUP, anualment la corporació destina 252.000 euros a retribucions dels partits.

El segon punt d'acord que proposava la CUP consistia en determinar que aquesta comissió s'encarregui de "fiscalitzar" la feina feta pels càrrecs de confiança designat pels partits durant aquest mandat. La proposta buscava "avaluar" el compliment de la feina i, després, recomanar el "manteniment o modificació" del nombre total de personal eventual de confiança.

A l'exposició de motius, la formació recordava que en ple extraordinari de la Diputació de Girona del juliol del 2015 per a l'aprovació del cartipàs va aprovar la creació de 25 càrrecs de confiança, 23 dels quals destinats a "tasques d'assessorament i coordinació del ple". Un personal que cobra unes retribucions totals de 946.650,74 euros.

Salellas ha argumentat al ple que l'objectiu de la moció no és eliminar els càrrecs de confiança. "Aquí ningú ha dit que hagin de desaparèixer, nosaltres creiem que hi ha de ser però que s'han de reduir", ha afirmat. Segons la CUP, alguns dels "assessors de ple" fan altres feines que van més enllà d'aquesta funció. "Si és així, especifiquem-ho", ha instat el diputat que considera que la moció és, només, per crear un grup de treball i debatre.

La resta de grups, el PDeCAT (al govern), ERC, el PSC i la diputat d'IdS ha argumentat el vota en contra per considerar que no és el moment per crear una comissió de treball d'aquest tipus, quan el nombre d'assessors es va pactar l'any 2015 i falta un any per esgotar el mandat. A més, també han defensat que la feina dels assessors és fonamental per als partits.

El tercer punt de la moció feia l'encàrrec a la comissió de revisar els comptes anuals de tots els grups polítics amb representació per avaluar la necessitat de mantenir o reduir les aportacions econòmiques destinades als grups polítics. En aquest punt, el portaveu del PDeCAT, Albert Piñeira, ha dit a Salellas que la Diputació ja compta amb òrgans interns de control i fiscalització i ha recordat que, de fet, aquest mandat s'han reduït significativament les despeses en àrees com les de presidència.

En el moment de les votacions, el diputat de la CUP s'ha quedat sol defensant la moció perquè la resta de partits hi han votat en contra.