ERC denuncia que la CUP de Celrà vol posar un nom franquista a un parc

El nom Malagrida pertany a un reputat militar de l'antic règim

El grup municipal d’ERC de Celrà ha denunciat que l'Equip de Govern format per la CUP ha arribat a un compromís amb la família Malagrida, antics propietaris dels terrenys de Can cors, per posar el nom Malagrida a aquests jardins que ara passaran a ser de titularitat municipal.

Segons els republicans, el problema recau en l’origen d’aquesta família establerta a Celrà, en que José Malagrida, pare dels actuals propietaris de l’espai, "era un reputat militar franquista amb uns lligams fraternals amb l’antic règim i la corona", expliquen.

Més enllà d’aquest fet, també diuen estar preocupats davant la incertesa de l’acord al qual s’ha arribat recentment. "No se sap del cert, què més inclou el pacte modificat actualment ni l’ús que se li vol donar a l’espai recentment adquirit. Tampoc es coneix l’estat actual dels jardins i quin cost suposaria al municipi els tractes que s’han teixit entre la CUP i la família Malagrida. Tots aquests inaudits fets s’expliquen en part per la manca de transparència amb què l’actual equip de govern està tractant l’afer. I és que és obvi que les relacions que estan establint entren en contradiccions per si soles i que incomoden en el si del municipi i del grup municipal", han reblat des d'Esquerra.

La proposta alternativa

ERC considera "inconcebible" que un espai del municipi serveixi d’homenatge a un personatge franquista, és per això que proposen que l’espai recuperi un nom com el de Cors-Guinart. Aquest és el nom originari de la família que ocupava aquelles terres abans que l’hereu franquista s’apoderés d’ell en casar-se amb la pubilla de la família celranenca. Alhora, asseguren que seria una oportunitat exemplificant "per a trencar amb l’herència imposada i patriarcal de successions i llinatges que pertanyen a altres èpoques".

Finalment, proposen que l’ús dels jardins i el seu servei, es defineixi en un procés participatiu que puguin votar tots els veïns.

Resposta del batlle

Per la seva banda l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, ha contestat a les acusacions d'ERC a través de Twitter en dues piulades. El batlle acusa els republicans d'haver demanat en tres anys un sol expedient per a revisar la compra dels terrenys, mentre que "cap vegada han vingut a mirar documents de cap ple des d'abril de 2015".

Amb tot, convida als regidors a l'oposició a "mirar la pàgina web municipal on fa temps que hi ha la notícia de la cessió gratuïta o exerceixin d'oposició i vinguin a mirar l'expedient", ha reblat.