CCOO i la UGT de Girona criden a una manifestació massiva per reclamar millors pensions

Els sindicats asseguren que aquesta serà la primera de moltes protestes

Els dos sindicats esperen que la protesta convocada arreu de l'Estat es converteixi en una autèntica demostració de força de la ciutadania. I Girona, asseguren, no en pot quedar al marge. Per això, tant CCOO com la UGT han fet una crida a sortir al carrer aquest 17 de març al migdia per protestar contra l'increment del 0,25% de les pensions. Una manifestació, ja adverteix Casas, que tindrà "un to marcadament reivindicatiu i molt poc festiu".

El secretari general de la UGT ha criticat obertament l'Estat i l'ha acusat d'estar "robant" als pensionistes i jubilats. Un col·lectiu que, a la demarcació, suma 156.000 persones (de les quals, 102.000 són jubilats i la resta perceben algun altre tipus de pensió, com ara d'incapacitat o viduïtat).

Per als sindicats, no és de rebut que mentre l'IPC hagi tancat l'any amb un increment de l'1,4% al territori, les pensions només s'hagin apujat "un trist 0,25%". Xavier Casas, a més, també ha recordat que a les comarques gironines, de mitjana, les pensions per jubilació són un 10% inferiors a les de la resta de l'Estat (945 euros davant dels 1.074 del conjunt d'Espanya).

"Per tant, la conclusió és que les persones grans cada cop són més pobres; i això no és res més que el reflex d'una vida laboral de precarietat", ha dit el secretari de la UGT. I hi ha afegit: "Conseqüència de cotitzacions baixes arran de contractes cada cop més estacionals i temporals".

"Reforma unilateral"

Per la seva banda, el secretari general de CCOO, Bartomeu Compte, ha insistit que la mobilització del dissabte ha de servir per fer arribar un missatge clar a l'executiu estatal. "Reclamem tirar enrere la reforma unilateral del sistema de pensions que el PP va a dur a terme", ha subratllat.

Compte ha criticat que el govern espanyol hagi "gairebé buidat del tot" la guardiola de les pensions "per afavorir interessos privats" (forçant així la ciutadania a fer-se plans de jubilació). En aquesta línia, el secretari de CCOO ha demanat que "els ingressos addicionals" per recuperar aquests fons vinguin també de les empreses, i no només de les cotitzacions dels treballadors.

"Estic indignada"

Aquest dijous, a la roda de premsa que han convocat els dos sindicats, també han pres la paraula representants de l'executiva de jubilats de la UGT i dels pensionistes de CCOO a les comarques gironines. Per part de la UGT, la seva portaveu Angelines Pérez ha dit sentir-se "indignada" i "estafada".

"Ens han robat i ens han pres el pèl", ha dit. "Visc en un barri on hi ha molta gent gran i em dol veure com una dona de 82 anys m'explica que, quan ve el fred, a dins de casa no es treu l'abric i gairebé dorm vestida perquè no pot pagar la calefacció", hi ha afegit.

Pérez ha demanat que a la manifestació de dissabte hi vagin les famílies senceres, no només els jubilats o pensionistes. "Si no defensem les nostres pensions, tots hi perdrem" ha dit.

Per la seva banda, la representant de CCOO, Carme Bosch, ha acusat el govern espanyol d'haver-se "carregat l'Estat del Benestar", perquè amb la crisi molta gent gran ha hagut d'alimentar famílies senceres amb la seva pensió. "Reclamem salaris dignes per a tothom i no misèries", ha dit. Bosch ja ha advertit que la protesta d'aquest dissabte no serà "cap final" sinó "un acció més de les moltes que vindran".

A Girona, la manifestació sortirà a les dotze del migdia de la plaça Independència. L'encapçalarà el lema 'En defensa del sistema públic de pensions'. Passarà per Jaume I, Pompeu Fabra, la plaça Catalunya i acabarà a la plaça del Vi, on es faran els parlaments.