Condemnats a penes d'entre 6 i 9 mesos de presó els anti-MAT que van protestar a Fellines

L'Audiència de Girona absol el sotsinspector dels mossos

L'Audiència de Girona ha condemnat a penes d'entre 6 i 9 mesos de presó i ha imposat multes que van des dels 120 fins als 1.080 euros als sis activistes anti-MAT que el 8 de gener del 2014 van intentar impedir la construcció de la torre 66 a Fellines (Gironès).

Un dels processats es va encadenar a un cotxe enterrat sota terra. El tribunal condemna per delictes d'atemptat a agents de l'autoritat, lesions, coaccions, desobediència i amenaces. La sentència, per contra, absol el sotsinspector dels Mossos d'Esquadra per a qui l'acusació particular sol·licitava 5 anys de presó acusat de trencar el braç a una manifestant.

L'Audiència fixa que els processats paguin indemnitzacions per valor de 28.050,38 euros. Bona part d'aquests diners són per a Red Eléctrica pels "perjudicis" causats i per al cos de Bombers, per l'operatiu de rescat del jove enterrat.

La sentència de la secció tercera de l'Audiència de Girona exposa que, en una data no determinada anterior al 8 de gener del 2014, diverses persones "no identificades" van excavar un túnel i van fer un forat prop d'on s'havia de construir la torre 66 de la línia de Molt Alta Tensió (MAT). Un cop fet això, hi van introduir un cotxe i el van condicionar "per tal que una persona hi pogués romandre a dins", un cop completament enterrat.

Abans de les 9 del matí dels dies dels fets, un dels activistes es va introduir dins el vehicle i va ficar el braç "dins d'un enginy" situat on hi hauria d'haver la palanca del canvi de marxes que li impedia "sortir-ne" si no el rescataven. Un cop instal·lat dins el cotxe, continua detallant la sentència, diverses persones "van cobrir el vehicle amb terra deixant un tub de ventilació i accés" i van situar una caravana sense rodes a sobre "per dificultar-ne la seva localització".

Ja a les 9 del matí, relata el tribunal, va arribar al lloc una dotació dels Mossos d'Esquadra. "En previsió de possibles incidents i tenint en compte el que ja havia succeït en altres llocs de construcció de la línia", diu la sentència, els agents hi acudien "per protegir" els treballadors que havien de començar les obres.

"En arribar al lloc dels fets hi havia escasses persones presents i algú no identificat va trucar als Bombers advertint-los que, en el terreny on s'havia de construir la torre, hi havia una persona enterrada dins d'un vehicle", recull la resolució judicial que afegeix que això va provocar "la intervenció immediata" tant de Bombers com de SEM i la Unitat de Subsòl dels mossos.

La sentència indica que, mentre es duia a terme el rescat de l'activista, més manifestants contraris a la construcció de la línia es van anar reunint al lloc dels fets. Per això, diu l'Audiència de Girona, els mossos van formar un cordó de seguretat per "evitar qualsevol interferència amb el rescat". Entre els activistes i els mossos es van crear una "situació de progressiva tensió" que, segons la sentència, va desembocar "en incidents entre les parts". "En particular, els incidents van consistir en insults i llançament de diversos objectes per part dels presents a la policia, que va respondre amb diverses càrregues", conclou el tribunal que també considera provat que els manifestants van intentar superar la línia policial i van trencar tanques metàl·liques propietat de l'empresa constructora.

L'Audiència declara prova que, durant els incidents, un dels processats va intentar superar el cordó policial, un altre va donar un cop de puny al casc a un agent i va llançar una pedra contra un altre, un tercer va propinar una puntada de peu a la cuixa a un mosso, un altre va empentar un agent i el va fer caure a terra i un altre va amenaçar el conductor d'una pala excavadora i va llançar una bola metàl·lica contra la cabina.

El mosso, absolt

Al banc dels acusats també s'hi asseia un sotsinspector dels Mossos d'Esquadra per a qui l'acusació sol·licitava 5 anys de presó per, suposadament, trencar el braç a una de les manifestants. "No ha quedat acreditat que fos l'agent que, durant una dispersió, va colpejar amb la seva defensa el braç esquerre de la víctima, trencant-lo", conclou la sentència.

Per aquests fets, l'Audiència de Girona condemna els sis activistes anti-MAT a penes que van dels 6 als 9 mesos de presó. També els hi imposa multes d'entre 120 i 1.080 euros. En tots els delictes aplica una atenuant de dilacions indegudes, pels anys que ha trigat el cas a arribar a judici. Els condemna per delictes d'atemptat a agents de l'autoritat, lleu de lesions, amenaces, danys, desobediència greu o coaccions.

En matèria de responsabilitat civil, fixa una indemnització global de 28.050,38 euros (més interessos de demora). El gruix dels diners els haurà de pagar l'activista que es va enterrar al vehicle perquè la sentència fixa 19.876 euros pels "perjudicis" causats a Red Eléctrica i un import de 3.564,38 euros per als Bombers, pel rescat.

La sentència no és ferma i es pot recórrer.

En un comunicat, No a la MAT Girona critica que "un cop més, el poder judicial s'alineï amb els poderosos i castigui la solidaritat" i lamenta que hagin absolt el sotsinspector. "Absol de tota responsabilitat als responsables de la salvatge actuació policial, que es va saldar amb nombroses persones contusionades i una amb un braç trencat", denuncien.