La Schubertíada s'amplia a Figueres, Sant Quirze de Colera, Castelló d'Empúries i França

Tindrà lloc del 17 d'agost al 2 de setembre

La Schubertíada Vilabertran 2018 incorpora nous escenaris a espais patrimonials a Figueres, Sant Quirze de Colera, Castelló d'Empúries i Saint-André de Sorède (França). Tot i això, el centre neuràlgic de la Schubertíada serà, com sempre, la Canònica de Santa Maria de Vilabertran amb 16 concerts que tindran lloc del 17 d'agost al 2 de setembre. Aquesta és una de les principals novetats d'aquesta edició com ha explicat el coordinador del festival Schubertíada, Víctor Medem, qui ha dit que volen seguir sent un referent del lied i per això han fet un esforç per congregar el màxim d'artistes. Medem ha destacat, entre altres noms, d'aquesta edició: Christoph Prégardien, Matthias Goerne, Sarah Connolly, Bernarda Fink i joves com Lise Davidsen, Andrè Schuen i Katharina Konradi, que inaugura el festival. En total s'han programat 22 concerts durant l'estiu, als que se n'hi afegeixen vuit més al llarg de l'any a Barcelona i al País Basc, promoguts per l'Associació Franz Schubert.
 
La llista de cantants participants al festival combina experiència amb joventut: Josep Ramon Olivé, Mercedes Gancedo, Katharina Konradi, Sarah Connolly, Matthias Goerne, que és un "icona del festival", Bernarda Fink, que es una de les cantants "més importants que hi ha al món", Lise Davidsen, Natalia Labourdette, Mojca Erdmann, Anna Lucia Richter, Andrè Schuen, i Christoph Prégardien que, com ha dit Medem, el passat any va fer un recital inoblidable i va ser escollit com el millor concert.

Wolfram Rieger, pianista acompanyant assidu a la Schubertíada presenta la seva vocació pedagògica. Per donar continuïtat al seu curs de lied que porta impartint a Barcelona des de fa 22 anys, Rieger ha escollit quatre músics que treballaran intensament a Vilabertran durant el mes d’agost per presentar els resultats en un concert el 18 d’agost. Medem ha ressaltat que "per primera vegada hi haurà una acadèmia de la Schubertíada".

El festival també reivindica la participació de la majoria dels grans pianistes especialistes en l'acompanyament de la veu en el festival, que són el mateix Wolfram Rieger, així com Malcolm Martineau, Alexander Schmalcz, Roger Vignoles, James Baillieu, Gerold Huber, Daniel Heide i Julius Drake.

Una de les altres novetats d'enguany és l'horari. Els concerts de nit a Vilabertran començaran més aviat, a les nou de la nit, per així no enrederir els trajectes de tornada.

Conferències

A Vilabertran hi haurà també cinc conferències: Hans Pfitzner: que parli la música, a càrrec de Joan Grimalt. Jean Sibelius i la cançó, a càrrec d'Antoni Colomer. Wilhelm Müller, un poeta rescatat per la música, a càrrec de Miquel Desclot. 'Compondre davant la mort: les darreres sonates de Schubert', a càrrec de Miguel Ángel Marín. Una micro-òpera sacra, amb i sense paraules, a càrrec de Carlos Calderón.

Acadèmia de la Schubertíada

Medem ha recordat que l'any 1994 es va convocar per primer cop un curs d'interpretació per a cantants i pianistes, un projecte que, sempre tutelat pel mestre Wolfram Rieger, el 2017 va arribar a la 22a edició. Aquest any, alguns dels alumnes que van assistir a aquest darrer curs d'interpretació tindran ocasió de participar, com ha destacat el coordinador, en la "primera Acadèmia de la Schubertíada", aquest cop a Vilabertran. El concert final de l'Acadèmia serà un dels recitals del festival.