Els transportistes qualifiquen de desproporcionada la restricció de camions per les nevades

Els conductors estrangers no s'han asseventat de la mesura

Amb poca antelació i sense "causa justificada". Els transportistes critiquen la decisió de restringir la circulació de camions al conjunt de les carreteres catalanes per les nevades a partir de dimarts a les quatre de la tarda i consideren que s'hauria d'haver fet "progressivament". "La restricció ha afectat tot el territori sense tenir en compte les circumstàncies meteorològiques de cada lloc", ha opinat el president de la CETCAT, Eduard Ayach, que ha afirmat que a moltes vies principals "es podia circular perfectament".

Segons Ayach, si s'hagués avaluat carretera per carretera i haguessin tingut més temps (i no només les dues hores amb les que assegura que van comptar), no hi hauria tants camioners aturats en àrees de servei amb les càrregues immobilitzades. "Molts serveis s'haurien pogut acabar i els camioners haurien pogut tornar a casa seva, però no ho van poder fer", lamenta.

De fet, afegeix que el problema ha estat, sobretot, per a aquells transportistes que fan distàncies més curtes o recorreguts més domèstics. "Els de llarg recorregut ja estan acostumats a fer nit a la carretera i tenen les cabines equipades, els altres no perquè solen dormir a casa", ha exposat. La CETCAT també critica que la decisió agafés "per sorpresa" a bona part dels transportistes i que no tinguessin temps per reaccionar ni recorreguts alternatius per gestionar el trajecte.

Tot i que Ayach entén que es restringeixi el pas de camions en episodis de nevades, argumenta que en aquesta ocasió Protecció Civil ha actuat amb excés de zel. "Podríem haver circulat molta més estona", ha dit.

A banda dels transportistes que han quedat aturats a la carretera, també ressalta que no és l'únic sector afectat. "Hi ha línies de producció aturades perquè no han arribat comandes i fàbriques que no poden distribuir", concreta. Ayach augura que el sector trigarà uns dies a recuperar "la normalitat" perquè hauran de tornar a distribuir els viatges i els camions.

El president ressalta que també es posen en risc algunes càrregues, sobretot pels camions que transporten animals vius o els que duen aliments.

Els estrangers, atrapats

Els conductors que circulaven sense cadenes per la C-25 en sentit Vic a l'alçada de Santa Coloma de Farners es troben un control policial que els obliga a deixar la via. Tot i això, els vehicles que arribaven al control dels Mossos d'Esquadra a la sortida 225 de l'Eix Transversal estaven, en general, ben informats. El gruix dels turismes que s'aturaven en aquest punt anaven a Santa Coloma o a altres municipis de la Selva Interior, com Anglès o Amer. A la sortida de la C-25 a aquesta alçada hi tornava a haver l'aparcament d'un restaurant proper ple amb una dotzena de tràilers. La policia sí que ha hagut de desviar autocaravanes estrangeres que circulaven per l'Eix. En aquests casos, se'ls convidava a fer la volta i agafar l'AP-7.

Alguns conductors han pogut seguir el camí per l'Eix Transversal després d'ensenyar que portaven cadenes i, en alguns casos també, rodes de contacte. Aleshores, els agents del control els recordaven que l'estat de la C-25 empitjorava a l'alçada de Sant Hilari (Sacalm) i que extremessin la precaució quan comencessin el tram del Coll de Revell.

Els mossos han cridat l'atenció a un turisme que circulava sense les llums en funcionament. També s'han trobat amb un camioner holandès que havia arribat fins aquest punt de l'Eix Transversal malgrat la prohibició. El conductor, que transportava bestiar i anava fins a Vic, s'hi ha mostrar reticent d'inici però ha acabat agafant la sortida que li havien indicat.