Oriol Mitjà, guardonat amb el premi FPdGi, reclama a Felip VI que demani perdó pel discurs del 3 d'octubre

Denuncia la violència de la policia espanyola davant connivència de la corona

El metge especialitzat en malalties infeccioses, Oriol Mitjà Villar que va rebre el 2013 el Premi Fundació Príncep de Girona, ha reclamat a Felip VI que demani perdó pel desafortunat discurs que va protagonitzar el passat 3 d'octubre on va felicitar a la policia espanyola per l'exercici de violència i repressió viscut durant el referèndum de l'1-O.

En una piulada a través de la seva compta de Twitter, Mitjà també reclama al monarca que doni suport a la llibertat de reunió pacífica com també reclami una investigació imparcial sobre la violència de l'1-O.

El metge fou premiat dins la categoria de la Investigació Científica en reconeixement a "la seva dedicació exemplar" en el camp del tractament de malalties infecciones endèmiques en països en desenvolupament i per l'impacte internacional del seu treball orientat a eradicar la malaltia de Pian.

Currículum

Oriol Mitjà Villar, nascut a Barcelona l'any 1980, és metge especialista en malalties infeccioses, doctor en Medicina i assessor especial de l'OMS en la malaltia de Pian, una infecció tropical oblidada que afecta a nens en poblacions pobres i rurals i causa desfiguració i lesions doloroses en la pell i els ossos. L'objectiu del seu projecte és aconseguir l'eradicació del Pian a nivell mundial. Després de la verola, aquesta podria ser la segona malaltia eradicada gràcies als descobriments del candidat.

Des del 2010, ha desenvolupat una línia de recerca en estratègies per al control de malalties tropicals i ha liderat un equip de recerca a Papua Nova Guinea. Ha publicat nombrosos articles sobre la clínica, el diagnòstic i el tractament del pian, entre ells un estudi de referència 'The Lancet', 2012 que demostrava per primera vegada l'eficàcia d'un tractament antimicrobià oral (eritromicina) contra la malaltia de Pian.

Mitjà es va convertir en assessor especial de l'OMS en matèria de malalties tropicals oblidades. Al març de 2012 va participar en l'elaboració de les noves recomanacions de l'OMS per al tractament del Pian amb eritromicina i en la nova estratègia contra la malaltia amb l'objectiu d'aconseguir la seva eradicació mundial en el 2020. També ha escrit revisions per a prestigioses revistes especialitzades, inclòs un seminari per The Lancet, i per a la publicació on-line UpToDate, i ha rebut nombrosos premis internacionals, entre els quals s'expliquen l'Anne-Maurer Cecchini o l'Europeu de Medicina Tropical.