Madrenas rebutja celebrar el dia de la policia espanyola i els reclama que demanin perdó per l'1-O

L'alcaldessa de Girona es lamenta que s'hagin "lloat" les càrregues

A Girona, la celebració del 194è aniversari de la policia espanyola es farà dimecres vinent. L'acte començarà a les dotze del migdia a la Subdelegació de l'Estat. Des del cos policial, en nom del comissari Francisco Pamplona, s'ha fet arribar una invitació a l'alcaldessa de Girona.

Madrenas, però, ja ha anunciat que no pensa assistir a l'acte. En una carta adreçada a Pamplona, li agraeix la invitació, però també li recorda que des del 4 d'octubre l'Ajuntament ha trencat relacions institucionals amb l'Estat fins que "es demani perdó" a les víctimes de l'1-O. I això, apart dels actes que organitzi la Subdelegació, també inclou no anar a cap dels que facin ni policia espanyola ni Guàrdia Civil.

"A data d'avui, no hi ha hagut cap declaració pública de cap autoritat estatal ni policial admetent l'ús desproporcionat de la força ni demanant disculpes als ferits", recull la carta de l'alcaldessa. "Al contrari, s'han negat les càrregues policials i s'ha lloat una actuació que a ulls de tot el món va ser extremadament violenta", afegeix l'escrit.

I aquí, la carta es remet a l'informe anual d'Amnistia Internacional, on es denuncia "la vulneració de drets humans bàsics" a Catalunya i s'esmenta explícitament la jornada del referèndum. "Davant totes aquestes evidències, no assistiré a l'acte al que em conviden", diu l'alcaldessa.

"No falta a la veritat"

Abans de tancar l'escrit, Marta Madrenas aprofita per reiterar la petició que es demani perdó als gironins per la violència de l'1-O. "Em prenc la llibertat, que espero que no els molesti, de demanar-los fervorosament que aprofitin aquesta celebració del 194è aniversari de la policia per admetre públicament aquest ús excessiu de la força, i demanar perdó a les víctimes de la jornada de terror", diu l'alcaldessa.

Madrenas, en aquest punt, es "permet" recordar al comissari i a la policia espanyola la declaració d'un agent de la Guàrdia Civil al jutjat de Manresa, on va admetre que la resistència de la gent "va ser en tot moment passiva i sense violència". "Crec que aquest –el de no faltar a la veritat- és el camí que han de seguir com a forces policials i com a governants si volen recuperar la dignitat i el respecte de bona part de la ciutat de Girona", conclou la carta.