Jutgen un dels terroristes de Ripoll que s'enfronta a 19 mesos de presó per maltractar la parella

Driss Oukabir assegura que tot és "fals i mentida"

Driss Oukabir està pres a Soto del Real des de l'agost, després de ser detingut en el marc de la investigació pels atemptats jihadistes a Barcelona i Cambrils. Precisament, el seu document d'identitat va servir per llogar la furgoneta amb què es va cometre l'atropellament a les Rambles.

Oukabir, però, tenia una altra causa pendent amb la justícia per haver maltractat la seva parella en dues ocasions al llarg del 2017. La primera, al gener. I la segona, a primera hora del 23 de juliol, pocs dies abans que la cèl·lula jihadista adoctrinada per l'imam de Ripoll cometés els atacs.

La fiscal l'acusa d'haver agafat la seva parella –amb qui ja porta més de quatre anys de relació- i haver-la arrossegat per les escales de l'edifici on vivien, un bloc situat al Pla de Ginebret de Ripoll. Precisament, aquí va ser on els Mossos d'Esquadra van fer-hi escorcolls l'endemà dels atemptats.

Segons la fiscal, el primer cop Oukabir va agafar la seva parella pels cabells i la va estirar escales amunt. I el 23 de juliol, després d'haver-s'hi discutit, la va prémer pel braç i la va estirar des del replà cap als pisos de baix.

El cas es va intentar conformar, però Oukabir s'hi va oposar. I avui, ha arribat a judici al Penal 6 de Girona. Driss Oukabir ha declarat per videoconfèrencia, i enmig dels flashos de les càmeres, perquè la vista ha despertat una gran atenció mediàtica.

"És totalment fals"

Assistit pel lletrat d'ofici Jordi Casadevall, que ha pogut parlar amb ell poc abans del judici, Driss Oukabir ha negat els càrrecs. "És mentida, mentida, mentida", ha repetit fins a tres vegades quan li demanaven pels dos episodis. "És totalment fals, jo mai la vaig arrossegar ni li vaig posar la mà al damunt, ni aquell dia ni mai", ha dit.

Oukabir ha explicat que l'única cosa que hi va haver van ser discussions pujades de to amb la seva parella, i de fet ha recordat que ella –amb qui encara manté la relació- no el va denunciar. Segons ha assegurat, tot plegat va passar perquè es portava malament amb els veïns. Amb la dona que vivia a baix seu, perquè ells tenien un gos i a la veïna no li agradava. I amb el matrimoni del damunt, perquè el volien "explotar" fent-lo treballar "tretze hores seguides en un càmping" que ells tenien "a canvi de 600 euros".

Driss Oukabir també ha criticat que aquell 23 de juliol, quan va discutir-se amb la seva dona perquè havia sortit de festa i ella li va "fotre bronca", al pis on vivien hi havia un altre testimoni a qui no se li va prendre declaració. "Sóc innocent, tot s'ha tret de context", ha assegurat.

De negar-ho a veure'l amb un pal de metall

La parella d'Oukabir, que com la resta de testimonis també ha declarat per videoconferència, també ha negat que l'acusat l'hagués agafada pel braç o pels cabells i l'hagués arrossegat per l'escala. "Si després de tot el que ha passat segueixo al seu costat, és per alguna cosa", ha afirmat.

La versió que han donat tant l'un com l'altra, però, xoca de ple amb el que ha explicat dues veïnes. La primera ha dit que aquell 23 de juliol va escoltar molts crits que venien de l'escala a primera hora del matí –cap a quarts de set- i que quan va sortir, va veure com en Driss i la seva parella baixaven de les golfes i ell duia un pal de metall a la mà.

"Ens va dir que no ens hi poséssim, perquè era una cosa entre ells, i que no li feia res anar a la presó", ha relatat la veïna. Aquesta testimoni també ha dit que va veure com l'acusat empenyia la seva dona perquè baixés per l'escala, que la situació era "violenta" i que per això va decidir trucar als Mossos d'Esquadra. També ha explicat que, en alguna ocasió, la parella d'Oukabir li havia explicat que n'estava "farta" i que ja "no podia més".

L'altra veïna, en relació als fets del 23 de juliol, ha admès que no va veure res sinó que tan sols va escoltar els crits a l'escala. Però sí que ha precisat que la parella tenia "baralles constants amb crits" i que, al gener, va veure com Oukabir arrossegava la seva xicota pels cabells escales amunt.

Segons ha dit, ella li va demanar que l'ajudés i, aprofitant un moment en què Oukabir es va quedar sorprès en veure la veïna, la xicota va entrar a casa seva. "Vaig girar la clau i vaig posar el pestell i ell es va quedar a fora cridant i donant coces a la porta", ha explicat aquesta veïna. La dona, però, ha admès que no va trucar als Mossos d'Esquadra perquè la xicota d'Oukabir li va demanar que no ho fes.

Per últim, al judici han declarat dos Mossos d'Esquadra. Un d'ells ha dit que, aquell 23 de juliol, quan van anar fins al bloc del Pla de Ginebret, la xicota d'Oukabir estava molt espantada i plorava, i que els hi va confessar que el processat li controlava el mòbil i que, tan sols feia uns dies, li n'havia trencat un.

19 mesos de presó

Al final del judici, la fiscal ha mantingut la petició de 19 mesos de presó per a Oukabir per un delicte de coaccions lleus i un altre de maltractament en l'àmbit de la violència de gènere. També sol·licita que no es pugui apropar a menys de 500 metres de la seva xicota durant 6 anys.

La defensa ha sol·licitat l'absolució, però de manera alternativa, ha demanat que es condemni Oukabir a 6 mesos de presó pel maltractament, i a 40 dies de treballs en benefici de la comunitat o 6 mesos de presó per les coaccions. Segons ha explicat Casadevall, ha preferit optar per sol·licitar aquestes "penes mínimes" perquè, tot i que entén que els fets "no tenen rellevància penal", sí que han quedat demostrats per les declaracions de les veïnes.

En cas que la jutgessa el condemni, Oukabir sumarà un altre antecedent al seu llistat. L'any 2009 ja va ser condemnat per conduir sense carnet, i al 2011 també se li va imposar una altra pena per lesions. A més, el 2012 va passar-se uns mesos a la presó de Figueres i al seu historial policial també li consta una detenció per robatori amb violència i una altra per agressió sexual.