Els CAP de Girona incorporen un nou sistema de control de la temperatura de les vacunes

Aquest alerta d'incidències per evitar que les dosis perdin efectivitat

Els centres d'atenció primària de L'ICS i l'IAS de Girona han incorporat un sistema "innovador" de control de temperatura de les vacunes per evitar que perdin efectivitat. Les dosis s'han de conservar a un rang de temperatura que va entre els 2 i els 8 graus positius perquè facin la seva funció. La iniciativa ha consistit en instal·lar a totes les neveres uns aparells que alerten via correu electrònic i SMS de qualsevol incidència. A més, s'ha informatitzat el sistema que registra aquest tipus de controls. Durant tot l'any passat, els 40 CAP i 114 consultoris locals gironins (que atenen una població de prop de 480.000 habitants) van administrar 262.330 dosis i van efectuar 54.000 controls de temperatura.
 
Les vacunes són uns preparats biològics que quan s'administren a una persona sana estimulen la resposta del seu sistema immunitari, fabricant unes substàncies que s'anomenen anticossos. Aquestes substàncies tenen "memòria" i això permet que, si en algun moment el cos ha de fer front a un agent infecciós real, actuïn neutralitzar-lo. Es calcula que la seva administració permet salvar 2,5 milions de vides cada any.

La seva efectivitat, però, rau en la temperatura a la qual es mantenen, que ha de ser entre els +2 i +8 º C des de la sortida del laboratori fins a la seva administració. A partir del 2017, els centres de la demarcació van posar en marxa dos sistemes per millorar el control de temperatura. Per una banda, es van instal·lar sondes a l'interior de totes les neveres, que estan connectats amb un aparell enregistrador que, via wifi, envia les dades a través del correu electrònic o el telèfon.

En cas que es produeixi una incidència (com ara una avaria o un tall de subministrament), el sistema alerta a la persona responsable que actua per garantir que l'administració de les dosis es faci amb seguretat.

El sistema de control, a més, genera informes mensuals de manera automàtica on es mostra la temperatura en valors absoluts i en un gràfic. També inclou el registre d'incidències.

En una primera fase, es va fer la instal·lació dels dispositius a les neveres magatzem dels centres d’atenció primària principals, i en el darrer trimestre de l'any passat es va culminar el desplegament del projecte amb la col·locació del dispositiu en els consultoris principals de tots els centres de primària (amb un centenar de neveres en total).

Aquest sistema es complementa amb una plataforma informàtica on es registren les dades i les incidències que puguin sorgir. Els professionals de l'atenció primària es connecten a aquesta plataforma on queda constància del dia, l'hora i treballador que ha fet el control. Si hi ha cap incidència, (o si no s’ha fet el control), el programa avisa els responsables del centre immediatament per correu electrònic, per tal que prenguin les mesures necessàries per solucionar-la.