Una quinzena de bombers d'EUA signen contra la violència de l'1-O a Girona

Ben Pratt ha recollit les firmes entre els seus companys d'Augusta (Maine)

Un bomber dels Estats Units Ben Pratt ha lliurat aquest dimarts una quinzena de signatures al Parc de Bombers de Girona en contra de la "violència" de l'1-O. Pratt, que ha vingut de vacances a Catalunya, va conèixer poc abans de viatjar la iniciativa impulsada per un grup de voluntaris del cos, que van crear un web arran dels fets de l'1 d'octubre per denunciar la situació viscuda i aconseguir difusió internacional. "La majoria de gent del meu país desconeix el que va passar, la meva esperança és poder-ho explicar quan torni cap als EUA", explica.

Pratt va recollir les adhesions entre membres del parc on treballa a Augusta (Maine) i ha decidit venir a donar les gràcies als efectius catalans per la "tasca" que han fet. "Al final el que fem els bombers és protegir la gent i també cal protegir la democràcia", insisteix. Un dels bombers del parc gironí, Samu Colomer, assegura que l'acte d'avui és "simbòlic" i que el que busca és "poder expressar la situació arreu".

Arribada a Catalunya

En Ben Pratt, bomber americà a l'estat de Maine, va decidir venir a Espanya per conèixer més a fons diversos escenaris de la Guerra Civil. Per fer-ho, va contactar amb un guia del Delta de l'Ebre que, en saber a què es dedicava, li va parlar de la iniciativa d'un grup de voluntaris del cos de bombers de tot Catalunya, que després de l'1-O van crear un portar per mostrar la "violència" policia que es va exercir aquella jornada i aconseguir fer-ne difusió internacional.

Quedaven pocs dies perquè viatgés però va decidir donar suport a la iniciativa i va recollir una quinzena de signatures de companys de feina del parc on treballa. "Es tracta d'un gest simbòlic", remarca el bomber gironí Samuel Colomer. "És poder expressar arreu el que estem vivint en aquests moments a Catalunya", insisteix.

El cas d'en Ben no és excepcional. Segons Colomer, la web ha rebut suport de diversos països i moltes persones hi ha participat fent-los arribar imatges mostrant el cartell que han elaborat en diversos idiomes per rebutjar la "violència" i a favor de la democràcia.

De fet, en Ben reconeix que molta gent del seu país desconeix la situació viscuda aquella jornada i que la seva intenció és "aprendre" i poder endur-se alguna informació per poder explicar-ho quan torni als Estats Units.

"Jo crec que qualsevol bombers o persona que vegi com la policia pegava a la gent no pot estar res més que disgustada. Aquesta gent va posar el seu cos de barrera, seguint l'objectiu dels bombers que és el de protegir a la gent", insisteix Pratt. Per això, insisteix, ha volgut venir fins a Girona a "felicitar" i "honorar" alguns dels que van actuar així aquell dia.

Pratt també assegura que va quedar en "xoc" en veure imatges d'aquella jornada i que li sembla sorprenent que això pogués passar a la mateixa Europa en la qual el seu país moltes vegades s'emmiralla. "Crec que és important protegir la democràcia en un moment com l'actual", remarca.

En aquest sentit, recorda com durant la Guerra Civil les Brigades Internacionals van venir a donar suport per lluitar a favor de la República. "Jo he vingut amb el mateix esperit", assegura.

Difusió i suport internacional

El web que vol denunciar els fets compta amb diversa documentació gràfica i testimonis sobre aquella jornada. També ofereix la possibilitat d'adherir-se al manifest de rebuig a la "violència" exercida per la policia espanyola i participar en actes de denúncia. Entre els signants, hi ha bombers d'Amèrica del Nord, del Sud, Oceania i d'altres països d'Europa. Els manifestos han estat traduïts a catorze llengües per professionals voluntaris amb l'objectiu d'arribar al màxim de gent possible.

  • Pratt assegura que molta gent desconeix els fets de l'1-O
  • El bomber americà lloa la tasca dels seus companys durant el referèndum