Girona podria obrir un centre permanent pels sense sostre que no volen dormir al carrer

Seria per a tots aquells que rebutgen les ajudes

La bona experiència de l'espai les Sarraïnes, que l'Ajuntament de Girona va obrir el mes de gener, ha fet que el consistori es plantegi ara l'opció d'habilitar un centre que aculli els sense sostre de la ciutat durant tot l'any. L'objectiu és que totes aquelles persones que rebutgen ajudes, o no tenen la documentació exigida per anar a centres com La Sopa, tinguin un lloc on dormir. "Només cal veure com s'omple les Sarraïnes cada dia", explica Eva Palau, regidora de Drets Socials de l'Ajuntament de Girona.

Palau concreta que en cas que es tiri endavant la iniciativa caldria fer-ho amb el suport de les entitats socials, com Creu Roja o Sense Sostre, que procuren per aquestes persones. En qualsevol cas, la regidora deixa clar que ho estan estudiant però que "no hi ha res decidit".

Una sessió d'acollida

L'edil també ha revelat que es vol fer una sessió d'acollida als sense sostre per tal "d'integrar-los el més ràpid possible a la vida gironina". L'objectiu és assessorar-los en relació als recursos dels què disposa la ciutat en cas que necessitin ajuda d'algun tipus.

"Això vol dir explicar-los com arribar al Cap Güell en cas que tinguin una urgència, per exemple". En aquest sentit, l'edil remarca que "volen anar més enllà" i no ser només un recurs d'habitatge per les persones que viuen al carrer. "Volem acollir-los a la nostra ciutat", destaca

Més "llibertat" que a La Sopa

Palau ha explicat que molts dels sense sostre rebutgen anar al Centre d'Acollida i Serveis Socials La Sopa, perquè es tracta d'un espai on s'exigeix que es compleixin horaris, a més d'alguns requisits burocràtics que cal tenir al dia. En canvi, les Sarraïnes permet a la persona tenir "més llibertat" i només ha de respectar la convivència i registrar-se abans de les deu de la nit.

Seguiment individualitzat als extutelats

En relació a la problemàtica apareguda en relació als joves extutelats per la Generalitat que viuen al carrer, l'ajuntament va anunciar que a partir d'ara en farà un seguiment per evitar que caiguin en la delinqüència. Seran tècnics de serveis socials els qui faran "un seguiment individualitzat" amb l'objectiu "'d'integrar-los", perquè dins aquest col·lectiu hi ha moltes realitats.

Per exemple, s'oferirà a aquests joves que segueixin plans d'ocupació, i se'ls acompanyarà al metge en cas que ho necessitin. "Si no els integrem, és molt fàcil que no tinguin cap tipus d'estímul i acabin en males situacions", ha concretat Eva Palau.

Palau, però, demana que als joves extutelats no se'ls pengi l'etiqueta de "delinqüents", perquè "la situació que viuen" és complicada. "Nosaltres, des de Serveis Socials continuarem actuant de la mateixa manera; tant amb els que hi ha ara a la ciutat com amb aquells qui vindran, perquè malauradament aquesta situació es repetirà de manera continuada", ha conclòs la regidora.