Ripoll vol arribar ''fins al final'' per saber el vincle entre l'imam terrorista i el CNI

El consistori vol ser acusació en el judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils

Han passat gairebé sis mesos dels atemptats de Barcelona i Cambrils i encara hi ha moltes preguntes sense resposta. I a Ripoll és un dels indrets on més ressonen. Al capdavant de la cèl·lula jihadista hi havia l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, i els joves que es van radicalitzar vivien al municipi. Aquells fets van commocionar la ciutat, que continua fent esforços per seguir endavant. El seu alcalde, Jordi Munell, ha explicat que s'ha tornat a la normalitat però ha criticat un cop més els "silencis" i la falta d'explicacions per part del govern espanyol i el Ministeri d'Interior. La vinculació entre l'imam i el CNI que va transcendir fa uns mesos i que encara no s'ha explicat és una "gota que clama més el dolor", segons l'alcalde, que ha estat de nou molt crític amb el govern de Madrid.

Dilluns vinent està previst que es reuneixi la comissió d'Afers Secrets amb la presència del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, qui encara no ha respost la petició del consistori de poder-hi assistir. El que faran, però, serà parlar amb els responsables un cop hagi finalitzat amb l'esperança que els donin informació. Mentrestant, l'Ajuntament ha demanat formalment ser acusació en el procés judicial obert pels atemptats i estan a l'espera que el jutge instructor els respongui. "Sempre tindrem la pregunta a la ment: si algú tenia la informació es podria haver evitat? (...) No cessarem fins que hi hagi una resposta i demanarem les responsabilitats als que tenien aquesta informació", ha manifestat.

En la compareixença d'aquest dijous, l'alcalde ha retret un cop més el que consideren una manca de col·laboració de les forces de seguretat espanyoles i el ministeri d'Interior. "Els ciutadans ens demanen explicacions i sembla que estiguem jugant a una lliga diferent", ha afegit. Munell s'ha referit concretament al subdelegat del govern espanyol a Girona, José Manuel Sánchez-Bustamante, per no haver dit "ni ase ni bèstia" durant la junta de seguretat del setembre a Ripoll. En aquell moment, encara no havia transcendit la vinculació entre l'imam i el CNI però creu que era el moment idoni per "compartir aquella informació". Per Munell, aquest fet alimenta encara més la "teoria de la conspiració".

Sis mesos de treball del nou pla de convivència

L'alcalde ha comparegut amb representants de diferents departaments de la Generalitat amb qui s'està treballant transversalment per elaborar el nou pla de convivència juntament amb organismes locals, comarcals i entitats. Aquesta tarda s'han reunit per exposar la feina feta. En aquest mig any, s'han creat més de dotze taules de treball d'àmbits com ara educació, salut o laboral, entre d'altres.

Munell ha posat en valor la resposta dels ciutadans de Ripoll que, després dels atemptats, ha sabut encaixar els fets i "sense caure en el parany fàcil" que busca el jihadisme i el DAESH com és "dividir la societat occidental". Per altra banda, ha defensat que la feina que s'ha de fer a partir d'ara s'ha de concentrar en trobar les eines per combatre el "radicalisme ideològic" i no pas el "radicalisme religiós".

Per la seva banda, el secretari d'Igualtat Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha afirmat que l'objectiu final del nou pla de convivència és aconseguir que al municipi "convisquin les diferents sensibilitats" perquè ningú en quedi exclòs i "tothom se senti del municipi. "Hem de treballar en els diferents factors de risc, com ara "les desigualtats" o "la no pertinença" des de diferents àmbits", ha concretat. Malgrat tot, ha afegit, en casos com els atemptats sempre quedaran fets sense explicacions perquè hi ha fets "incontrolables". I ha afegit, que "no es pot explicar que una persona en mati una altra, però sí que es poden controlar els factors de risc".


Un dels àmbits de treball és el d'ensenyament. El director dels serveis territoris a Girona, Josep Polanco, ha anunciat es posarà en marxa un pla educatiu d'entorn. "La voluntat és consolidar la feina que s'està fent a Ripoll", ha reblat Polanco, tot dient que el que s'està fent a la capital del Ripollès servirà d'exemple a altres punts del país en un futur.