Faran un seguiment individualitzat als joves extutelats de Girona per evitar que delinqueixin

Tres nois que s'allotjaven a l'alberg municipal van cometre robatoris

L'Ajuntament de Girona farà un seguiment individualitzat als joves extutelats per evitar que delinqueixin. La regidora Eva Palau ha explicat que el consistori destinarà tècnics de Serveis Socials a facilitar "la integració" d'aquests nois, perquè si estan del tot desemparats "és molt fàcil acabar en males situacions".

Precisament, els Mossos i la Policia Municipal han detingut aquests darrers dies tres joves extutelats, a qui el consistori va allotjar a l'alberg municipal, per haver comès diversos robatoris. Entre d'altres, en un bar de la plaça del Vi i a una botiga d'informàtica d'Emili Grahit.

La regidora admet que la situació de molts joves extutelats "és complicada", però demana que no se'ls pengi l'etiqueta de "delinqüents".

Detencions

La situació que viuen els joves extutelats (la majoria, de procedència marroquina) ha tornat a fer-se palesa arran d'aquestes detencions. Entre el 10 i el 13 de febrer, els Mossos d'Esquadra i la Policia Municipal van arrestar tres d'aquests nois –un d'ells, dues vegades- per haver comès diversos il·lícits.

En concret, els agents els relacionen amb dues estrebades de mòbils (un a la carretera Santa Eugènia i l'altre, a l'estació del TAV) i dos robatoris. El primer, al bar 'El Sol' de la plaça del Vi. I el segon, en una botiga d'informàtica d'Emili Grahit (d'on van endur-se un botí d'entre 300 i 400 euros).

Aquests tres nois extutelats, que tenen 18 anys, han quedat en llibertat provisional després de passar davant del jutge. En el moment de cometre els robatoris, dormien a l'alberg municipal (on l'Ajuntament els hi havia allotjat).

De fet, en una de les detencions, la policia va anar fins allà per arrestar-los. Quan els van escorcollar, els agents també els van trobar al damunt diverses joies (rellotges, anells, collarets i penjolls) de dubtosa procedència.

Seguiment individualitzat

La regidora de Serveis Socials, Eva Palau, ha assegurat que l'Ajuntament seguirà de prop els joves extutelats que hi ha a la ciutat per evitar que caiguin en la delinqüència. Palau ha dit que tècnics de serveis socials els faran "un seguiment individualitzat" amb l'objectiu "'d'integrar-los", perquè dins aquest col·lectiu hi ha moltes realitats.

Per exemple, la regidora ha explicat que s'oferirà a aquests joves que segueixin plans d'ocupació, i que els tècnics també s'encarregaran d'acompanyar-los al metge en cas que ho necessitin. "Si no els integrem, és molt fàcil que no tinguin cap tipus d'estímul i acabin en males situacions", ha concretat Eva Palau.

Palau, però, ha demanat que als joves extutelats no se'ls pengi l'etiqueta de "delinqüents", perquè "la situació que viuen" és complicada. "Nosaltres, des de Serveis Socials continuarem actuant de la mateixa manera; tant amb els que hi ha ara a la ciutat com amb aquells qui vindran, perquè malauradament aquesta situació es repetirà de manera continuada", ha avançat la regidora.

De fet, Palau ha recordat que l'any passat hi va haver 1.500 adolescents i joves que van entrar a Catalunya procedents del Marroc. I que d'aquests, entre 120 i 150 van venir a Girona. "Per això hem d'establir possibles recursos per acompanyar-los i fer-los un seguiment individual", ha subratllat.

Nou joves extutelats

Tot i que la plataforma Girona Acull va dir que a la ciutat hi havia una trentena de joves extutelats que dormien al carrer, la regidora ha dit que des de l'Ajuntament n'han identificat nou en aquesta situació. D'aquests, un ja viu en un pis tutelat i un altre hi anirà aquesta setmana (de moment, està dormint a La Sopa).
La regidora també ha dit que cinc dels joves, que no rebrien cap recurs "ni a curt ni a llarg termini", són els que l'Ajuntament va acollir a l'alberg municipal ara fa dues setmanes. Dins aquest grup és on hi ha els tres detinguts. Eva Palau ha explicat, però, que dos dels joves ja no van a dormir-hi des de principis de setmana i que, per tant, l'Ajuntament ja no acceptarà que hi tornin.