Comença la preservació de la platja verge de Castell a Palamós

S'eliminarà la vegetació invasora i es faran passeres de vianants

 • ACN
  Fotos: ACN
 • ACN
  Fotos: ACN
 • ACN
  Fotos: ACN
 • La platja de Castell de Palamós, una de les poques que encara queden verges a la Costa Brava. ACN
  La platja de Castell de Palamós, una de les poques que encara queden verges a la Costa Brava
  Fotos: ACN

L'Ajuntament de Palamós (Baix Empordà) ha començat a canviar la cara als accessos a la platja de Castell, una de les més ben conservades –i encara verges- que hi ha a la Costa Brava. Des de principis de setmana, una excavadora i una trituradora estan retirant els centenars de canyes americanes que han crescut a l'entorn de la riera de l'Aubi.

L'objectiu és fer desaparèixer aquesta flora invasora i, després, replantar la zona amb arbres i arbusts autòctons. Aquesta primera fase dels treballs, que té un cost de 173.000 euros, també inclou col·locar unes passeres de fusta que guiaran la gent fins a la sorra de la platja.

Gràcies a aquests vials, s'evitarà que –sobretot a l'estiu- la vegetació de l'espai i l'alzinar es vegin alterats pel continu anar i venir de banyistes. "Passant per aquests camins, la gent no malmetrà l'entorn quan accedeixi a la platja; en definitiva, allò que es tracta és fer compatibles els usos de Castell amb la preservació ambiental", concreta l'alcalde de Palamós, Lluís Puig.

Els treballs per regenerar l'entorn de la platja i instal·lar-hi les passeres s'acabaran al juny. I s'encavalcaran amb la segona de les fases: la construcció d'una canonada d'1,4 quilòmetres que, procedent de La Fosca, portarà aigua fins al paratge amb l'objectiu de disposar d'hidrants en cas que es declari un incendi.

Fins ara, durant l'estiu, allò que es fa és desplaçar una cuba fins a la zona de Castell i deixar-la allà, per poder actuar amb rapidesa si es declara un foc. Ara, gràcies a la nova canonada, això no caldrà. L'obra té un cost de 164.000 euros i s'està a punt de licitar.

El nou aparcament, a l'estiu

L'alcalde de Palamós explica que, si les previsions es compleixen, "quan arribi l'estiu ja estaran fetes dues terceres parts dels treballs". Quedarà, però, l'actuació més gran: el trasllat de l'aparcament que hi ha a tocar de l'alzinar que dona a la platja. Una obra que es farà durant l'estiu i que es preveu enllestir just quan acabi la temporada, cap al setembre.

La nova àrea d'aparcament ocuparà 1,7 hectàrees i tindrà capacitat per a 660 cotxes. Se situarà a l'espai de la plana més proper a la carretera d'accés a la platja de Castell, i no serà visible des de la sorra. A més, serà modular (és a dir, que s'aniran obrint noves zones d'aparcament a mesura que l'afluència de cotxes augmenti).

El projecte, que ja ha rebut el vistiplau del ple municipal, també inclou construir un camí de sauló que unirà l'aparcament amb la platja. Serà exclusiu per a vianants i bicicletes.

"Un petit paradís"

El tècnic de l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament, Josep Vilanova, concreta que el paratge de Castell "és un petit paradís" que ha patit "una pressió excessiva". Vilanova recorda que, durant l'estiu, hi ha fins a 50.000 cotxes que aparquen a la zona. "Per tant, si tot això no s'ordenava, s'acabaria degradant el territori", concreta.

Vilanova també explica que, tècnicament, la regeneració de l'entorn de Castell no és "complicada". Però que allò que cal, sobretot, "és que la gent acabi interioritzant els canvis i ajudin a què aquesta restauració ambiental arribi a bon port". En total, el cost global de les tres fases és de 743.000 euros