Txarango, Zoo i Els Amics de les Arts encapçalen el nombre de nominacions dels Premis Enderrock 2018

Catalunya Ràdio rep el premi Enderrock Estrella

Txarango és qui més nominacions acumula en els XX Premis de la Música Catalana, els Enderrock 2018. La formació opta als premis de millor artista, millor directe, millor disc i cançó de pop-rock, amb doble nominació, per els temes 'Una lluna a l'aigua' i 'Agafant l'horitzó' i millor clip, per 'Una lluna a l'aigua'. Els segueixen els rapers valencians Zoo, amb quatre nominacions (millor artista, millor disc de pop-rock, millor directe i millor videoclip per 'El cap per avall', i Els Amics de les Arts, amb 3 (millor artista, millor disc de pop-rock i millor videoclip per 'El seu gran hit'. L'Auditori de Girona acollirà la vintena edició de la gala musical dels Premis Enderrock el pròxim dimecres 7 de març.
 
L'anunci dels finalistes s'ha fet aquest dimarts a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, acte en el que també s'ha donat a conèixer el Premi Trayter a la millor producció musical, que ha recaigut en Marc Martín, i el Premi Enderrock Estrella a l'esdeveniment musical de l'any que ha estat pel retorn de l'emissora iCat. Catalunya Ràdio també ha rebut el Reconeixement dels Enderrock per els 30 anys de Catalunya Música.

El doble premi a l'emissora catalana ha coincidit precisament amb el Dia Mundial de la Ràdio. A l'hora de recollir el premi especial a l'esdeveniment de l'any, el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo ha agraït a tots els qui han exercit la "pressió positiva" que ha empès a què iCat tornés a la FM. Un estímul al que s'afegeix el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i la Corporació Catalana de Mitjans Àudiovisuals (CCMA). "És una manera de seguir treballant en un entorn complicat pel tema de l'IVA cultural, que enguany afectarà de ple la corporació", ha assenyalat Gordillo, valorant l'aposta per "les emissores temàtiques".

L'altre premi especial, el Joan Trayter a la millor producció musical ha recaigut en Marc Martín. Membre de l'Acadèmia Llatina de la Música amb dret a vot als Grammy's llatins, ha venut 6 milions de discos produint temes de ball i ha arribat al número 1 del Billboard llatí amb el tema 'Cuando me miras así', interpretat per Cristian Castro. Des del seu estudi de Santa Eulàlia de Ronçana ha perfilat treballs d'artistes de renom internacional com Cristina Aguilera, Paulina Rubio o Carlos Baute, i també ha produït grups nacionals com La Pegatina o La Folie.

Pel que fa als Reconeixements que cada any fa Enderrock, en aquesta edició els guardonats han estat l'Aquelarre de Cervera, pels seus 40 anys d'història; el Festival Folk Internacional Tradicionàrius, que commemora el seu 30 aniversari; els mateixos que l'emissora Catalunya Música. A més, s'ha premiat l'Eukal Herria Sona, els segells discogràfics Propaganda pel Fet! i Satélite K i la Fundació SGAE, pels seus 20 anys d'existència. Finalment, també s'ha fet un reconeixement a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), pels seus 15 anys de funcionament.

Els nominats

Amb sis, quatre i tres nominacions cadascun, Txarango, Zoo i Els Amics de les Arts són els grups més presents a les nominacions. Es dona el cas que Txarango, que està tornant de la Índia on ha actuat per primera vegada, competeix contra ell mateix en la categoria de millor cançó. Dos dels tres temes finalistes són seus: 'Una lluna a l'aigua' i 'Agafant l'horitzó', mentre que el tercer en discòrdia és Blaumut amb 'Vint-i-un botons'.

A la llista de nominacions destaquen igualment Cesk Freixas, Manu Guix, Les Anxovetes i Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, amb dues nominacions cadascun.

Pel que fa al premi al millor artista en llengua catalana, està disputat entre La Raíz, Love of Lesbian i Núria Graham. Per la seva banda, Hora de Joglar, Oriol Barri i Porto Bello opten al guardó d'artista revelació. En cançó d'autor la tríada de finalistes són 'Proposta' (DMusical) de Cesk Freixas, 'Encara tenim temps' (Satélite K) de Joan Rovira i 'Després de tot' (Música Global) de Manu Guix, mentre que la millor cançó d'autor està disputada entre 'Potser per tu', de Cesk Freixas, 'Després de tot', de Manu Guix i 'Vestida de nit', de Sílvia Pérez Cruz.

En la categoria de folk, els tres finalistes a millor disc són 'Cridarem foc!' (Maldito Records) d'Ebri Knight, 'En sa'l (autoeditat) de Les Anxovetes, i 'No tinc diners' (DiscMedi) de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Com a millor cançó folk els nominats són 'Tou', de La Terrasseta de Preixens, 'El viatge', de Les Anxovetes i 'No tinc diners, de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

Els candidats a millor disc de jazz són 'Suite salada' (UnderPool) d'Albert Cirera & Tres Tambors, 'Mar' (El Negocito) d'Oriol Roca Trio, i 'Unknown Past' (Berthold), de Xavier Torres Trio. Els cinc nominats a millor disc de música clàssica són 'Moments' (Seed) de Carles Marigó; 'Les rutes de l'esclavatge (AliaVox), de Jordi Savall; 'La Capella Reial de Catalunya', 'Hespèrion XXI', i Cançó d'amor i de guerra (Música Global) de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya.

Els finalistes a la nova categoria de millor disc per a públic familiar són 'Viatjazz a Nova Orleans', de la Cia. Roger Canals, 'Estic contenta', de Macedònia i 'La nena dels pardals', de La Tresca i la Verdesca. Pel que fa al millor clip musical, hi opten 'El seu gran hit', d'Els Amics de les Arts, 'Una lluna a l'aigua, de Txarango i 'El cap per avall', de Zoo. Finalment, les tres sales de concerts que opten al Premi Enderrock són la Sala Apolo (Barcelona), La Mirona de Salt i Lo Submarino de Reus.

Les reivindicacions

Durant l'anunci dels nominats i l'entrega dels reconeixements de l'Enderrock s'ha recordat en diverses ocasions l'actual context polític que viu Catalunya. Organitzadors i premiats han recordat al Conseller de Cultura cessat, Lluís Puig, actualment a Bèlgica junt amb Puigdemont, Comín, Serrat i Ponsatí. Han expressat tot el seu suport i han mostrat el seu rebuig per la seva situació.

Des de l'Ajuntament de Girona, ciutat amfitriona de la gala dels Premis Enderrock, el regidor de Cultura, Carles Ribas, ha reivindicat el paper de Puigdemont en la seva època d'alcalde perquè la ciutat esdevingués "capital de festivals", fent una clara i decidida aposta per la cultura i la seva difusió.
En el seu parlament, Ribas també ha reclamat, en nom del sector cultural, que la Generalitat faci efectiva una legislació que permeti que els bars musicals puguin dur a terme la seva activitat, sempre amb la garantia de convivència amb els veïns. "Sense espais on es faci musica en viu durant el dia, com passa arreu d'Europa, no aconseguirem que els creadors que tenim a la casa, que són molts i molt bons, puguin tirar endavant", ha assegurat.

La segona reivindicació de Ribas ha estat encoratjar Enderrock, als festivals i a les administracions públiques del país a consensuar un manifest "per aconseguir d'una vegada per totes l'eliminació de l'IVA en les subvencions públiques". "Amb això evitarem que festivals que estan en perill no es vegin abocats a tancar", ha conclòs.